VVZwammerdam – vv Stolwijk 1-0

Het venijn zat weer in de staar! In de 85ste minuut scoorde Koen Woudenberg uit een strafschop de bevrijdende 1-0 en de mannen wisten dat vast te houden. Daarmee hebben we de 13e speelronde gehad en zijn we exact halverwege de competitie. En inmiddels staat Damme echt nummer 1. Het tot dusver ongeslagen SCH’44 verloor zaterdagmiddag voor het eerst dit seizoen. Het bezoekende FC Perkouw haalde de trekker over (0-1). We staan nu 5 punten voor, maar de mannen uit Harmelen hebben nog een inhaalwedstrijd te goed. Voorzichtig begint zich een Top-4 af te tekenen (SCH’44, Perkouw, Rohda’76 en Damme) in onze klasse 4B.

Evenals vorige week tegen VEP hadden we het nu ook moeilijk tegen Stolwijk. En net als vorige week wonnen we met een slotoffensief in de laatste tien minuten. Evenals vorige week waren de veldomstandigheden abominabel. Het natuurgrasveld leek gisteren gerold; de bandensporen stonden er nog in en het 2e had het veld samen met Oudewater behoorlijk omgeploegd, maar haalde via een knappe 3-2 zege wel even lekker de drie punten binnen. Dus samen zes punten gehaald op een beroerd veld!

Damme had de hele eerste helft een veldoverwicht, maar Stolwijk was met de schaarse uitvallen zeker zo gevaarlijk en knalde na een krap half uur prachtig op de lat over doelman Maico du Chatinier heen. Na rust eenzelfde spelbeeld, … wel een veldoverwicht en in de ’57 minuut had wingback Maartijn Vink voor 1-0 moeten zorgen voor open goal. Na ruim 70 minuten bracht trainer Van der Zee de eerste twee wissels in het veld en moest tevens Jim van Vliet met een blessure het veld ruimen. Met Thom de Bruin, Morris van Vliet, Ole Jansze en later Nick van den Berg gingen ‘de Zwanen’ het laatste kwartier in.

De druk werd groter en groter en net als vorige week blijft de ploeg schijnbaar onvermoeid ‘doorpompen’. Het lijkt de mannen helemaal niets te kunnen schelen dat het niet loopt. Er is maar één gezamenlijk doel en die bal moet daarin: goedschiks of kwaadschiks. En net als vorige week zie je dat de tegenstanders het conditioneel moeilijker krijgen dan de Dammenaren. En ze kunnen met 10 man aanvallen en toch achterin de boel dicht houden. Buitengewoon knap. Bij één van die aanvallen werd in de 83ste minuut Martijn Vink onderuit gelopen in het strafschopgebied. Scheidsrechter Brouwer wees resoluut naar de stip en rechtsbuiten Koen Woudenberg wist daar wel raad mee: 1-0 (Bamboleo, … Bamboleo).

Inzet, niet opgeven, niet drammen, blijven gaan, elkaar de bal gunnen, weten dat je het samen doet over een heel seizoen, teamgeest, allemaal criteria die een dikke voldoende krijgen. Wat je dan ook van de rest vindt: gemiddeld kom je dan toch nog zeker op 7,5 uit. Volgende week naar Siveo’60: we kunnen in ieder geval één scenario al schrijven.