VVZwammerdam – Rohda’76 2-0

Heerlijk, eindelijk weer ballen op echt gras. Het veld lag er prima bij, vrijdagavond nog gemaaid, het 2e had er zelfs al op gespeeld. Er waren een paar honderd toeschouwers, 22 graden, een stralende zon, jammer dat we het veld niet zelf even mogen sproeien van te voren en twee goed geprepareerde ploegen die er zin in hadden. Maar … … toen ging de scheids, de heer Bergkamp, het veld controleren: stonden er doelen, cornervlaggen, zaten er geen gaten in de netten, etc. etc. En toen bleek dat bij één van de strafschopgebieden, die bij het scorebord, twee lijnen naast elkaar waren getrokken. Welke van twee is nu de echte? Er viel niet mee te leven. Onze lijntrekker moest er aan te pas komen om duidelijkheid te verschaffen. Hans wees de goede lijn aan, maar de heer Bergkamp vond het desondanks toch verwarrend. Dat stuk toch maar even even opnieuw ‘krijten’, zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan. De scheids had gewoon groot gelijk, daar geen misverstand over, maar we begonnen uiteindelijk ruim een kwartier later met de wedstrijd (er komen vast nog foto’s van). En dan hadden we nog geluk dat Hans ter plekke was. Na ‘What Ever You Want’ en een prachtige goal van Daan, de pupil van de week, begon alsnog de 24e wedstrijd van het lopende seizoen. Het werd tijd.

De beide ploegen waren niet compleet. Rohda’76 had een vijftal spelers die niet fit genoeg waren om aan te treden. Wij misten uiteindelijk drie spelers (Maico, Lars en Nick) en Koen Woudenberg bleek de warming-up goed te hebben doorstaan. We hebben een brede selectie; dus vol vertrouwen het veld op. In het begin van de wedstrijd was het voorzichtig aftasten en grossierden de beide ploegen in foute passes. ‘De Wet van Karel’ sloeg weer eens toe: Resultaat = K(waliteit) maal I(nzet). Rohda werkte zich een slag in het rond. In de aanvallen van Damme zat meer ‘gogme’, maar laten we het houden op (te) veel slordigheden en werd er niet zo gebuffeld als de mannen in het rode uit-tenue uit-Borft dat wel deden. In de 25e minuut eigenlijk pas de eerste echt goede aanval van Zwammerdam. Maar die leverde slechts een hoekschop op. Het lenteweer was beter dan het vertoonde spel van beide ploegen. Met dien verstande dat Rohda aantoonbaar harder werkte.

Na de rust kantelde de wedstrijd echter. Veel meer vloeiende aanvallen van VVZ en de krachten van het gehavende Rohda vloeiden weg. Het was wachten op de eerste goal omdat de groenhemden nu wel met veel meer power speelden. Mooie aanvallen, maar dan toch nog net geen afronding. De scheids zag waarschijnlijk (geen VAR) een handsbal over het hoofd in het strafschop gebied van Rohda, maar in de 60ste minuut dan de verlossende openingstreffer. Mooi laag ingeschoten door middenvelder Morris van Vliet en doelman Luc Spannemaker van Rohda had in dit geval het nakijken (1-0). En ruim 10 minuten laten kwam de rechter wingback Martijn Vink op en knalde in de verre hoek (bal werd onderweg iets van richting veranderd) de 2-0 binnen. Daarmee was het pleit beslecht. De moegestreden mannen uit Bodegraven ‘vochten’ voor wat ze waard waren, misschien hadden ze ook nog een strafschop moeten hebben, maar uiteindelijk was de 2-0 een juiste afspiegeling van de krachtsverhoudingen. Daar was vriend (en dat zijn er gelukkig velen) en vijand het roerend over eens. En scheidsrechter Bergkamp floot een uitstekende wedstrijd.

Rohda kan zich gaan richten op volgend seizoen in de 4e klasse en Damme mag zich nog de komende twee wedstrijden ‘warm’ spelen voor de nacompetitie. Komende week gaat de ploeg naar Stolwijk, altijd lastig. Maar de mannen komen weer langzaam in vorm. De lijn van deze tweede helft doorzetten. We kunnen mooi en goed ‘ballen’, maar er is alleen resultaat met 100% inzet. Stolwijk zit nog in het nauw. En een kat in het nauw maakt rare sprongen! We zijn gewaarschuwd.