sc Woerden – VVZwammerdam 2-1

Tegen de verhouding in won Woerden door een doelpunt in blessuretijd met 2-1. Daarmee is Woerden kampioen geworden en kan Damme zich opmaken voor de play-offs na afloop van de reguliere competitie komende week. In de bestuurskamer was al een official van de KNVB vandaag om het certificaat ‘Kampioen 4e klasse B’ uit te reiken inclusief de bijbehorende medailles voor de spelers.

We zaten zaterdagmiddag in een geweldig entourage met ongeveer 600-700 toeschouwers en met letterlijk veel vuurwerk. De wedstrijd zelf bood in figuurlijke zin aanzienlijk minder vuurwerk, maar de mannen hielden het wel spannend en onderhoudend. In het eerste kwartier leek Woerden de Dammenaren wel op de pijnbank te willen leggen en dat lukte ook: in de 7e minuut maakte blauw-wit al de 1-0. Daarna is Zwammerdam de hele wedstrijd sterker geweest en was het wachten op de gelijkmaker. In de 25ste minuut maakte spits Jordi de Groot de 1-1 en was Zwammerdam op weg naar een behoorlijk veld overwicht. Het bleef in ieder geval gelijk tot aan de rust.

Na rust werd de druk van ‘de groenen’ in het zwarte UIT-shirt alleen maar groter en groter. Uiteindelijke besloot trainer Jack Harmsen achtereen 1 op 1 te gaan spelen. Met snelle mannen achterin (Mathijs, Thom en Reijer) en voorin Mitchell Bons erbij en op het middenveld Thijs Nulle die Ruben de Bruin (kramp) verving. In plaats van 4-3-3 dus naar 3-3-4 en dat maakte de druk alleen maar groter. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er toch maar uiterst beperkt extra kansen daardoor werden gecreëerd. Het leek dus bij 1-1 te blijven. Totdat in de blessuretijd onze doelman Chris van Riessen geblesseerd raakte door een gestrekt been en de uitstekend leidende scheidsrechter door liet spelen. Ja, en wat doe je dan als speler van Woerden? Speel je de bal sportief uit of speel je hem – ver in blessuretijd en je kunt immers kampioen worden  – naar een collega die hem wel in het verder lege doel durft te schieten? En zo geschiedde …

Daarna een bijna surrealistisch beeld van tientallen toeschouwers die het veld betraden terwijl Chris nog steeds geblesseerd op de grond lag en bijna letterlijk onder de zoden werd gelopen. Daarna ging Damme nog verder met een 2-4-4 opstelling, maar de resterende tijd was te kort om dit experiment te laten slagen. Woerden heeft de buit binnen en wij mogen verder in play-offs. Gewoon doorgaan met ademen, blijven trainen en hard werken om toch nog de kers te krijgen op de heerlijke taart die ‘Seizoen 2021/2022’ heet. Dat zou wel zo verdiend zijn. Komende week echter eerst nog thuis (wedstrijd 26) tegen Alphense Boys: gelijk maar beginnen met 3-4-4. Het zou zomaar kunnen gebeuren. Gelijk de druk er vol op.

In de loop van de week komen hieronder de interviews van verslaggever Cees van Leeuwen namens Studio Alphen met trainer Jack Harmsen en speler Mitchell Bons. En de wedstrijdverslagen die we elders vinden. Trouwens we zoeken een nieuwe trainer voor ons 2e voor seizoen 2022/2023.