Zwangerdam, het begon met een tweet
.
Het is onverdraaglijk dat we in ons dorp nog minstens vijf jaar moeten wachten op starterswoningen. Het ‘Comité Damme 70 jaar’ besloot in het kader van het gerucht dat een aantal speelsters en spelersvrouwen zwanger is tot een ludieke actie met rompertjes (Lyan: Is er budget? Nee, … wel geld) om nu alvast de aanstaande baby’s aan ons te kunnen binden. Het woord Zwangerdam was snel geboren (Rini) en in de week van onze verjaardag is er een Baby Shower Bingo op de clubavond. Een tweet op 19 september naar onze 1.000 volgers is snel verstuurd en Studio Alphen pikte deze pass op en samen met Omroep West maakten ze een prachtig filmpje op 24 september. En het verslag van Omroep West van maandagavond kwam zelfs terecht bij de NOS onder de rubriek opmerkelijk op dinsdagochtend 25 september. Het hek was van de (Zwammer-)dam: NPO Radio1 en RTL Nieuws (dinsdagochtend 25 september), Algemeen Dagblad (25 september), 3FM over hitsige jonge stelletjes (dinsdagmiddag, 25 september), Radio10 (middag en avond, 26 september), column Dennis Captein in het AD (27 september), Trouw (29 september) en De Volkskrant (1 oktober). De actie eindigt als we een elftal zwangere leden of hun partners op de foto kunnen zetten als belofte: Zwammerdam heeft toekomst. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst en zonder jeugd geen toekomst.
.
Maar het gaat eigenlijk over iets anders. Dit is niet alleen iets wat Zwammerdam overkomt: dit jaar geen kermis, dit jaar geen jeugdactiviteiten op Koningsdag, dit jaar geen Mijl van Zwammerdam, dit jaar minder kinderen dan ooit op de Oranje Nassauschool en dit jaar geen JO13-1 en JO15-1 bij de voetbalvereniging. Binnen vier jaar geen enkel junioren-elftal meer. Je kunt het uitrekenen en van verre zien aankomen. Maar we staan er bij te kijken als naar het weer: je kunt er niets aan doen.
.
En dat is de vraag, kun je er echt niets aan doen? Dorpen kunnen in NL niet meer zelfstandig besluiten over wat wijsheid is, ze zijn allemaal onderdeel van een grotere gemeente. In de praktijk vaak een wingebied voor projectontwikkelaars. Het dorp wordt een museum voor fietsers, motoren, old-timers en wandelaars, hartstikke leuk. Maar in een museum is het niet leuk om te wonen zonder dokter, zonder winkels, zonder school, zonder activiteiten, … geen jeugd! Daar gaat dit over, … mooi dat het elders kennelijk ook wordt herkend. Waar een wil is, is een weg. Maar wat als er een weg is, maar geen wil?