Van de voorzitter (4e kwartaal 2014)

.
Zoals jullie vermoedelijk via de krant hebben vernomen afgelopen week, ben ik vanaf volgende maand interim-voorzitter van het bestuur van de Stichting Sportspectrum. De huidige directie blijft gewoon zitten, ik word toegevoegd aan het huidige bestuur. Waarom deze move?

20141116 Matruschka


In het kader van de transitie (overgang) naar de participatiesamenleving wil de Rijksoverheid (Den Haag) vooral zorgtaken terugleggen bij de ruim 400 Gemeentes. En gemeentes op haar beurt geven taken weer terug aan haar inwoners. Dat merk je o.a. nadrukkelijk door de inzet van mantelzorgers (buren, familie, vrienden) in de langdurige zorg. Daarmee hopen we collectief de kosten van de zorg in ons land, nu 92 miljard euro per jaar, terug te dringen. Dat valt niet mee, want door de vergrijzing zullen we bij ongewijzigd beleid waarschijnlijk alleen maar steeds meer zorgkosten krijgen. Daarom wordt ook vol ingezet op ‘gezond leven’ (zoals meer bewegen -geen overgewicht- , gezond eten & drinken en uiteraard stoppen met roken) om te voorkomen dat je uberhaupt in de zorg terechtkomt. Onze levensverwachting gaat richting de 100 jaar. Dat is mooi, maar dan moet je wel gezond blijven en niet je halve leven ronddobberen in de zorgsector met allerlei kwaaltjes. Dat is het idee, blijf zolang als mogelijk gezond.
.
Sportspectrum Nieuw & Anders (SNA) krijgt daarin een andere rol dan voorheen. Tot dusver ging het vooral over het beheer en onderhoud van accomodaties. Dat wordt echter in toennemende mate teruggelegd aan de leden van die verenigingen, maar er wordt ook vol ingezet op gezonder leven. Dat zal o.a. van invloed zijn op het assortiment van de kantines en het handhaven van het rookgebod in en straks ook rondom gebouwen. Maar is ook van invloed op ‘de diensten’ die we als sportvereniging (in ons geval ‘meer dan voetbal’) aanbieden aan de bewoners van Zwammerdam om ze letterlijk en figuurlijk in beweging te houden en om daarmee uit de (langdurige) zorg te houden. Het klinkt allemaal idealistisch en ver weg. Ik weet het.
.

Maar de bezuinigingen vanaf volgend seizoen geven ons een duwtje: een kunstgrasveld is leuk, maar moeten we zelf regelen. Onderhoud van de velden is nu nog goed geregeld, maar doe het maar met de inwoners uit Zwammerdam. Blijven ze gelijk in beweging. Bovendien vallen de subsidies weg bij de huur van de velden en de accomodaties waardoor we, alle (sport-)verenigingen, gedwongen worden meer te betalen voor het ter beschikking stellen van de (sport-)accomodaties door de Gemeente. En dat zal van invloed zijn op de contributie-bijdragen van de leden. We kunnen er van alles van vinden, maar die politieke keuzes zijn gemaakt door onze regering Rutte II en de Gemeente Alphen (na de herindeling). We hebben onze gemeenteraad zelf gekozen, zal ik maar zeggen. Je weet in ieder geval waarom je wel naar de stembus moet gaan bij de volgende locale verkiezingen. Het gaat echt wel ergens over!

Wat betekent dit voor de (sport-)verenigingen in Alphen? Tot dusver hadden we inkomsten uit contributies, sponsorgelden, kantineopbengsten en verborgen subsidies op het beheer, onderhoud, huren en aanschaffen van accomodaties (velden, zwembaden, sporthallen, etc.). Dat laatste komt te vervallen. Maar we kunnen het gedeeltelijk ‘terug verdienen’ door het dorp, de wijk en de straat met elkaar lettelijk ‘in beweging’ te krijgen richting een gezonder leven. In de praktijk zullen we samen met anderen in Zwammerdam & Ipse de Bruggen moeten kijken naar hoe doen we ‘meer met minder’. Kunnen we samen accomodaties delen zodat de bezettingsgraad hoger wordt, meer bewoners in beweging krijgen en per saldo minder investeren in gemeenschapgeld (belasting) en ondertussen de bewoners uit de langdurige zorg krijgen? Een paar voorbeelden: onze Damse brandweer moet een nieuwe garage, maar heeft ook een instructielokaal nodig, een bar en als het mogelijk is een mini-fitnessruimte. De lagere school (ONS) moet worden vernieuwd en heeft daarbij een nieuwe gym- en een toneelzaal nodig. ZAT en Muziekvereniging Wilhelmina zoeken ook een meer moderne accomodatiie om op te treden en om de materialen/instrumenten droog op te bergen. Gymnastiekvereniging UDI, VVZwammerdam en de volleybal vinden een wat grotere moderne gymzaal met kleedkamers en een moderne kantine ook wel prettig om te oefenen, te trainen en via de baromzet extra inkomsten te generen. En dan hebben we het nog niet over de samenwerkende kerken en een integratie van bepaalde activiteiten met Ipse De Bruggen (hebben ook een gymzaal, een Cruyff-Court, een zwembad, een winkel, een toneelzaal, etc.). Delen is het nieuwe bezit! Zie Zwammerdam als een soort Spotify (voor wie het kent), als je dat samen opzet kan ieder vervolgens haar/zijn eigen favoriete playlist maken. Vergt ook enige leningheid van geest door het loslaten van het oude ideeen en oude gebouwen! Met wie kunnen wij als Voetbalvereniging Zwammerdam bijvoorbeeld activiteiten delen, een kunstgrasveld delen en ons clubgebouwdelen? Gebruik hieronder a.u.b. Facebook om je ideeen te delen of spreek mij aan.

Sportspectrum Nieuw & Anders heeft daarbij in 2015 een voortrekkersrol gekregen in Alphen, … en ik hoop stiekem dat wij, Zwammerdam, haar bewoners, haar verenigingen/kerken/organisaties en Voetbalvereniging Zwammerdam (sinds 1948) ook een voortrekkersrol gaan innemen. Twee vragen komen steeds op mij af: waar haal je de tijd vandaan en heb je niet teveel petten op? Daarom het plaatje hierboven van de Matruschka-poppetjes: in het kleine herken je het grootte. Als we het bij onze voetbalvereniging gaan doen dragen wij bij aan een ander Zwammerdam, via de Belangenvereniging Zwammerdam (BVZ) wordt met alle verenigingen/kerken/organisaties gewerkt aan een nieuwe Dorpsvisie (je kunt daarvan al zaken lezen in de laatste twee nummers van het Dorpssignaal) en op het niveau van Alphen geeft Sportspectrum Nieuw en Anders een impuls aan het nieuwe beleid. De zaken passen in elkaar en dat scheelt veel tijd. En omdat ik op alle drie de niveaus, inderdaad meerdere petten, meepraat voorkomen we dat het alleen maar papierentijgers worden. Het is een ingewikkelde transitie, spreek me a.u.b. als je het beter weet en andere ideeen hebt, … dat zou maar zo kunnen.

Onderstaand een filmpje over ‘de vitale sportvereniging’ om wat ideeen op te doen.

{youtube}4WCa3Ddo8Bg{/youtube}

 


Overige berichten

unemployment tax management