Voetbalvereniging Damme 75 jaar

Gefeliciteerd beste leden, supporters, vrijwilligers, niet-spelende leden, donateurs, sponsors, oud-leden, Dammenaren en iedereen die ons een warm hart toedraagt. We zijn er nog: ‘alive & kicking’. Dat betekent ‘actief en in goede gezondheid’.

In 2015 verscheen het Jumbo-voetbalplaatjesboek en realiseerden we tevens ‘ons’ kunstgrasveld. We dachten een MFA te hebben in 2020 en zagen toen al de echte problemen op ons afkomen: van 220 spelende leden naar nu nog net 100. We geven niet op en kennelijk krijgen we van tegenslag, juist ook weer energie. Een zalm die tegen de stroom in weet te zwemmen en daarvan conditie krijgt. En kunnen dan zelfs met een waterval omgaan. Daar lijkt het een beetje op. En met een leuke derby dan ineens zomaar 400 toeschouwers en een dolenthousiaste ‘Pupil van de Week’. En ook nog dit jaar terug in de 3e klasse. Bijzonder en knap. En vooral ook omdat we dat grotendeels doen met jongens uit het dorp. De Coronaseizoenen waren desastreus, maar het kostte ons geen lid en iedereen bleef braaf zijn contributie betalen en trainden door!

Regelmatig wordt aan mij gevraagd: betalen jullie? Waarom blijven die jongens, zelfs als ze in A’dam, Delft en R’dam wonen? Ze zaten op dezelfde basisschool en ze zitten al jaren bij elkaar in het voetbalteam, gaan samen op vakantie, gaan samen stappen, dat geeft een band. We kennen elkaar niet alleen als voetballer, maar ook als mens. De Duitse socioloog Ferdinand Tönnies introduceerde in zijn werk de begrippen “Gemeinschaft & Gesellschaft” in 1887.

  • Een Gemeinschaft: kleinschalig, mensen kennen elkaar persoonlijk, sterke langdurige sociale banden, vaak ook familiebanden en niet onbelangrijk: een gevoel van wederzijdse verantwoordelijkheid. Tönnis verwees als voorbeeld naar kleine dorpen.
  • Een Gesellschaft: grootschalig, anonieme relaties, minder sociale banden dan bij een Gemeinschaft, rationele structuren (vrijwilligerswerk is verplicht en wordt een soort onvrijwilligerswerk). Veel formele regels, bureaucratie en economische transacties (je moet hier een handtekening zetten dat je vrijwilligerswerk doet als ouder, maar je kunt het ook afkopen).

.
De meeste leden voelen zich letterlijk thuis in onze ‘Gemeinschaft’. We noemen het meer dan een vereniging. Dat dus! Er zijn tot het eind van dit voetbalseizoen verschillende festiviteiten. We beginnen aanstaande zaterdag met een leuk feestje na de derby tegen sv Zevenhoven (de 5e ronde van de competitie). Kom vooral, we hebben als Dammenaren immers om de week een prima extra aanleiding om elkaar te ontmoeten.
.

Overige berichten

unemployment tax management