Van de voorzitter (2e kwartaal 2016)


Het seizoen 2015/2016 zit er weer op. Ons eerste seizoen met het kunstgrasveld, daardoor ook een seizoen zonder noemenswaardige afgelastingen, ook ons eerste seizoen met een digitale nieuwsbrief (je kunt je op deze site aanmelden), het seizoen met de Jumbo-voetbalplaatjes-actie en een seizoen waarbij onze kantineomzet weer een stijgende lijn had. Voor het eerst een nieuwe naam voor het vrouwenteam ‘Groene Hart Ladies’ en de samenwerking met Rohda’76 hierbij. Ook voor de eerste keer dat we samen speelden met spelers van Ipse De Bruggen. Als je kijkt naar de positie van de elftallen op de diverse ranglijsten hebben we het gemiddeld genomen gewoon goed gedaan. Er is naar vermogen gepresteerd, zoals dat zo fraai heet. Als je de ranglijst voor dit seizoen opmaakt ziet deze er als volgt uit:

1. F1 (kampioen in de 7e klasse)
2. Groene Smurfen (wonnen hun allereerste toernooi)
3. 45-plus won regelmatig een vrijdagavond-toernooi
4. D1 (2e in de 3e klasse)
5. 4de (2e in de 8e klasse)
6. VR1 (3e in de 4e klasse)
7. F2 (3e in de 11e klasse)
8. C1 (5e in de 3e klasse)
9. D2 (5e in de 7e klasse)
10. A1 (6e in de 2e klasse)
11. 2de (7e in de 3e klasse)
12. B1 (9e in de 2e klasse)
13. 1ste (9e in de 3e klasse)
14. 3de (10e in de 5e klasse)
15. E1 (10e in de 7e klasse)

Speciaal dit seizoen was wel dat het 1ste de achtste finale haalde van de KNVB-beker. Dat smaakt naar meer! Er is niets zo mooi als de volgende ronde halen in een spannende wedstrijd en vervolgens de ontlading als je de penalty-reeks wint. Zo zijn we vijf jaar geleden ook gepromoveerd naar de 3e klasse. Daar heeft iedereen het nog over (tegen het veel sterkere DWO in Zoetermeer). En daar gaan ook de heldenverhalen over: Henk v.d. Louw en Wouter van Valen. Die adrenaline-stoot hadden we afgelopen seizoen maar liefst twee keer. Hoezo de beker is niet belangrijk? Zo leer je onder hoogspanning presteren.

20160521 GroeneSmurfen

 

‘Gaat het goed met de club?’, is altijd de meest gestelde vraag. Financieel hebben we ons hersteld van het verlies van vorig seizoen als gevolg het groot onderhoud aan de kleedkamers en de teruglopende kantineopbrengsten. De crowd funding actie voor het kunstgrasveld mag als geslaagd worden beschouwd met een opbrengst van 55.000 euro. Ongelooflijk eigenlijk. En Lucas Woudenberg gaat weer terug naar Feyenoord! Ook top. De accommodatie ligt er prima bij (dank daarvoor), we hebben weer een Activiteitencommissie, we hebben in september 2015 een Amerikaans veteranenteam te gast gehad, we hebben op 10 juni het 3e ING-Coed-toernooi, de Familiedag is in ere hersteld, een druk bezochte Nieuwjaarreceptie met voor het eerst een snack-toernooi en we hebben maar liefst vier hoofdsponsors (ING, Okay Color, Qbiq, en Wooning), het bestuur is weer voltallig, er was een fantastisch Jeugdkamp (bijna 50 deelnemers), we gaan met de pupillen weer een dagje naar Archeon, met een groep sponsors zijn we met een bus naar N.E.C. – Nijmegen (naar Lucas) geweest, de website is dagelijks actueel, we hadden een Oktober-Fest ter gelegenheid van onze 67ste verjaardag, onze Facebook-pagina heeft 774 vrienden, er is een nieuwe massage-ruimte ingericht, op Twitter hebben we 853 volgers, de ClubApp (al gedownload vanaf de App Store?) werkt onberispelijk … we hadden voor het eerst regelmatig filmbeelden via RTV-Lokaal van de thuiswedstrijden van ons 1e, de begeleiding van de jeugd werd integraal in nieuwe kleding gestoken, er stond maar zo een ING-loungebank in de kantine met een TV-scherm en de Kantine-commissie kon zich nog qua vrijwilligers goed redden. Ongetwijfeld vergeet ik wat. Maar er is veel om met recht trots op te zijn. En gelukkig wordt er ook nog veel gemopperd over dat wat er wekelijks toch nog mis gaat. Inderdaad, … het is mensenwerk. En de Vrijwilligersavond is vrijdag aanstaande (27 mei)!

Toch maken we ons wel enige zorgen richting toekomt: we blijven een krimpdorp met steeds meer ouderen en steeds minder jeugd. En de leden die blijven hebben het druk, druk, druk en nog nauwelijks tijd om te spelen, te trainen of tijd voor een gezellige 3de helft. VR1 is al een samenvoeging van sv Aarlanderveen, Rohda’76 en VVZwammerdam, het 3de wilde eigenlijk stoppen, maar blijft toch nog maar een jaartje, het 2e heeft voor volgend seizoen nog niet voldoende spelers (!) en van de 110 jeugdspelers komen er gelukkig 45 van buiten Zwammerdam. Het 45-plus voetbal (7 tegen 7) floreert uitstekend, maar het gaat wel ten koste van het veteranenvoetbal (11 tegen 11). En dat zie je ook terug in het kantinegebruik: alleen nog op donderavond en zaterdag overdag. Iedereen komt tijd te kort en iedereen heeft het druk inclusief keuzestress. Ook de vrijetijdsbesteding valt onder een soort marktwerking: met teveel leuke dingen concurreer je elkaar uit de markt. De tijdgeest, ….

De club is nog niet klaar voor deze eeuw! Er wordt door het bestuur wel hard aan gewerkt, maar dat wordt niet door iedereen begrepen. Zie de discussie over de MFA op Facebook. Niets gaat vanzelf behalve bergafwaarts. Zonder beleidsmatige overwegingen vooraf was er geen VR1 meer geweest, was er geen 45-plus-voetbal geweest, hadden we in de jeugd geen doorlopende leerlijnen meer gehad (van O23-A1-B1-C1-D1-E1-F1 tot en met de Groene Smurfen). Die lijn is echt noodzakelijk om te overleven. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst! Daarnaast is het clubgebouw nog niet klimaat-neutraal en is het zwaar onderbezet. Het gehele complex is overdag helemaal ongebruikt, behalve op zaterdag en de kantine is 6 van de 7 avonden per week (behalve donderdagavond) volledig leeg! Daarnaast zullen we steeds meer snack-voetbal, voetbal als tussendoortje, gaan aanbieden. Dat doen we inmiddels al met: Oud & Nieuw, mixed toernooi (ING-Coed), Gezwam-toernooi, 45-plus voetbal, gemengd-voetbal met Ipse De Bruggen, de Familiedag en straks FC Zylyn (zie het komende Dorpssignaal). Al deze toernooien staan open voor leden, maar zijn vooral ook bedoeld voor niet-leden. Blijf in beweging!

Dat laatste heb ik met een minimaal groepje mogen doen op 2e Pinksterdag om het complex weer vrij te krijgen van de snippers. We zeggen ‘Meer dan een vereniging’ en ‘Met elkaar voor elkaar’, maar ja … de praktijk. Spierpijn en rugpijn is na een week gelukkig weer weggetrokken. Kwam van de week op een school in Noord-Holland en daar stond op de muur: ‘Het zijn niet de woorden van onze vijanden die pijn doen, maar het zwijgen van onze vrienden’. Desondanks kijk ik weer uit naar het volgend seizoen, ik hoop jullie ook. 😉
.

Overige berichten

unemployment tax management