In gesprek met Erwin van der Zee (onze nieuwe trainer)

We willen de komende weken de nieuwe leden en trainer in beeld brengen via onze website en ‘het interview’ vervolgens doorlinken naar onze Facebook-pagina. Dit hebben we tijdens de lock downs ook gedaan met alle geledingen van de club: wel of geen lid, wel of geen speler, ook vrijwilligers, ouders en sponsors, zelfs duo’s. We proberen deze reeks ‘nieuwe gezichten’ voordat de competitie begint af te ronden. Hoe dan ook aan de nieuwkomers: Welkom bij ‘Voetbalvereniging Zwammerdam’ zoals we formeel heten volgens de oprichtingsactie. Insiders noemen ons ‘Damme’.

Stel je zelf even kort voor! Erwin van der Zee. Geboren op 18 December 1969 in Bodegraven. Vanaf 1970 woonachtig in Alphen aan den Rijn, dus je kunt wel stellen dat ik een echte Alphenaar ben 😊!
Wie is je vader en wie is je moeder? Had je broers/zussen? Mijn ouders zijn helaas overleden. Met name mijn vader kwam vaak bij mij kijken (toen ik zelf voetbalde, maar ook kwam hij vaak bij de clubs waar ik als trainer actief was)
Je bent getrouwd en hebt kinderen? … met wie getrouwd en wie zijn jullie kinderen? Ik woon samen met Melissa den Horder en we hebben 2 dochters (Naomi van 18 en Cheyenne van 16)
Wat voor schoolopleidingen heb je gevolgd? HAVO, CIOS (sportopleiding) HALO (sportopleiding) en Middle Management
Waar werk je en wat doe je daar precies? Als Managing Director bij High Five Health Promotion ben ik eindverantwoordelijk voor de bedrijfsvoering van de bedrijfsfitnesslocaties in Nederland. Medewerkers van een bedrijf kunnen voorafgaand, tijdens de lunch of aan het einde van hun werkdag gebruik maken van de gym (binnen het bedrijf) en deelnemen aan fitness, groepslessen of  Workshops, Webinars volgen op gebied van bewegen, voeding en ontspanning.
Hoe ziet je voetbal-CV eruit? Voetballer:

  • Selectie jeugdteams Alphense Boys
  • 2e elftal Alphense Boys
  • 1e elftal avv Alphen, Bodegraven


Trainer
:

  • Alphense Boys D1 + C1
  • Stage Feyenoord A-landelijk (eredivisie)
  • ADO (1e divisie A landelijk + ARC (3e divisie A-landelijk)
  • Hoofdtrainer: o.a. DONK, DOSR, Koudekerk, Kickers’69

Je bent de opvolger van Jack Harmsen. Die heeft het vier jaar, inclusief de corona-seizoenen bij ons gewerkt. Je moet grotendeels op zijn fundament verder, wat zijn je plannen? Er staat een goed fundament, dus het roer hoeft niet helemaal overboord te worden gegooid. Natuurlijk heeft elke trainer zijn eigen visie, ideeën die afwijkend zijn t.o.v zijn voorganger dus die zullen zichtbaar worden (als voorbeeld wil ik noemen een gevarieerder aanvalsspel waardoor we minder kwetsbaar zijn als een speler of spelers worden vastgezet of niet in vorm zijn).
Je hebt veel ervaring, waarom heb je voor ons gekozen? VVZ stond op mijn bucketlist (naast b.v. Floreant). De combinatie van een kleine vereniging met ambitie en de groeipotentie van de selectie heeft ervoor gezorgd dat ik het een interessante club vond om voor te kiezen.
Wat is kenmerkend voor jou als trainer? Energiek, gestructureerd/punctueel, sociaal en daarnaast haal ik mijn voldoening om het maximale uit een elftal te halen.
Kunstgras of natuurgras? Natuurgras heeft mijn voorkeur, maar moet dan wel goed bespeelbaar zijn.
Hoe kijk je aan tegen de ontwikkeling in West 2, dat iedereen op zaterdag wil spelen? Is niet tegen te houden. De jeugd en jongvolwassenen spelen nu eenmaal liever op de zaterdag.
Als je bij de KNVB zou werken, wat zou je dan gelijk veranderen? De regel dat als je geblesseerd bent geweest het veld moet verlaten en de dader mag blijven staan.
Op papier hebben er zes nieuwe A-categorie-spelers bij ons ingeschreven en er vertrokken er twee. Hoe ga ze inpassen? Niet alleen de nieuwe spelers maar ook een aantal talentvolle spelers van de 019 moeten worden ingepast. Ze zullen worden ingepast in het 1e of 2e elftal (JO23) op basis van kwaliteit, mentaliteit en fitheid. Er is meer concurrentie t.o.v. afgelopen seizoen dus er zullen ook teleurstellingen volgen, maar we hebben een brede selectie nodig om succesvol te kunnen zijn.
Door afgelopen seizoen (het periodekampioenschap) liggen de verwachtingen anders dan de jaren daarvoor. Is dat reëel? Het heeft 10 jaar geduurd dat er een periodekampioenschap mocht worden gevierd.

Door de intrede van de 5e klasse wordt de 4e klasse natuurlijk sterker en de komende 2 jaar met de versterkte degradatieregeling vanuit de 3e klasse zal dan alleen nog maar toenemen.

Toch heb ik mijzelf als doelstelling opgelegd om binnen 2 jaar te willen promoveren met VVZ. Een ambitieuze doelstelling maar ga graag deze uitdaging aan omdat ik vind we met de aanwezige kwaliteit hiervoor moeten gaan. Het wordt interessant aangezien ook  clubs als Be Fair, SCH en wellicht nog 1 of 2 andere clubs zullen deze doelstelling hebben.

Voor welke speelstijl heb je een voorkeur? Een speelstijl die past bij de kwaliteiten van de spelers die beschikbaar zijn. Een speelstijl met als uitgangspunt veel in balbezit te willen zijn, kansen te creëren en goals te maken geniet mijn voorkeur t.o.v. laag verdedigen om hiervan uit te counteren.
Wat was de meest bijzondere wedstrijd die je ooit hebt meegemaakt? Alle wedstrijden waarin kampioenschap werd behaald (Alphense Boys C1; avv Alphen (2x) en Koudekerk) zijn bijzonder. Ook alle finales van de nacompetitie die winnend zijn afgesloten (Teylingen, Alphen, DOSR) waren heel speciaal voor mij, maar het meest bijzondere en meest teleurstellende  wedstrijd is de verloren nacompetitiewedstrijd voor promotie met Koudekerk tegen Woubrugge (11-10 verloren met penalty’s terwijl wij veel sterker waren)
We spelen in poulefase van KNVB-beker tegen je vorige vereniging Kickers’69 op 10 september. Dat is wel heel toevallig. Dat moet een mooie wedstrijd kunnen worden. Wat verwacht je?

 

Leuk om in de beker tegen Kickers’69 te spelen. De wedstrijden gebruiken we wel ter voorbereiding op de competitie dus resultaat staat niet centraal alhoewel we natuurlijk wel winnen winnen! (3-1 winst VVZ)
Stel dat we komend seizoen toch weer door een lock down – periode hebben. Wat heb je aan lessen meegenomen van de vorige keren? Het is belangrijk dat je kijkt naar de mogelijkheden om met elkaar fit te blijven dus door blijven trainen en/of activiteiten organiseren. De teams die dat doen plukken de vruchten bij de herstart van de competitie doordat ze fitter zijn en hierdoor conditioneel sterker en minder kans op blessures.

Hoe kom je op zaterdag thuis na een nederlaag, merkt het thuisfront dat onmiddellijk? Als het team er alles aan heeft gedaan om te winnen maar er uiteindelijk toch is verloren dan is dat vervelend maar kan ik daar vrede mee hebben en heeft het thuisfront geen last hiervan. Als de echte wil om te winnen ontbrak en we verliezen dan kan ik wat humeurig zijn.
Je ideale vakantiebestemming? Nieuw Zeeland /Dominicaanse Republiek
Je meest favoriete muziek? Nederlandstalig
Welke film moeten we zeker zien? Green Mile
Wat kook/eet je het liefst? Argentijns, Italiaans
Welke vraag hadden we nog moeten stellen? Wel voldoende zo hoor, hahahaha …..
Waar geloof je nog wel in anno 2022? Een seizoen 2022-2023 zonder onderbreking van COVID
Je levensmotto? Herinner je gisteren, denk aan morgen, maar leef vandaag
Tenslotte: Wat zou voor jou ‘Meer dan een vereniging’ zijn? De club heeft een belangrijke maatschappelijke functie voor de gemeenschap en heb reeds kennis gemaakt met een aantal fantastische vrijwilligers die zich inzetten voor de club. Hulde voor al deze vrijwilligers!
Dank je wel, …   😉 Graag gedaan😊!
unemployment tax management