Wat staat ons te wachten komend seizoen (2022/2023)?

Inmiddels hebben we een mooie presentatie gehad vanuit Gemeentehuis om rond de 200 woningen te bouwen binnen Zwammerdam en daarbij gelijktijdig van de (opnieuw ontworpen) Spoorlaan de echte slagader te maken van ons eeuwenoude dorp. De afgelopen vijf jaar is de voetbalvereniging 30 leden per jaar kwijtgeraakt: ouderen stopten en jongeren kwamen er simpelweg niet bij, maar vertrokken juist naar andere verenigingen waar nog wel 14-15 jeugdspelers per team mogelijk waren. Zo zijn we in vijf jaar tijd, sinds het Jumbo Fotoalbum (2015/2016) gedaald van 220 naar 70-75 spelende leden. Recreatieve leden, vaak niet-spelende leden, hebben we nog voldoende (150 leden). Maar deze trend moet met ingang van het lopende seizoen (2021/2022) zijn stopgezet! Weer dertig leden minder in het komende seizoen 2022/2023 zou dramatische gevolgen hebben voor de continuïteit van de inmiddels bijna 75-jarige vereniging. En heeft wellicht ook voor de plannen voor de ophanden zijnde MFA vergaande gevolgen.

Inmiddels zijn we gestart – in september 2021 – met een zogenaamde ‘Groene Denk- & Doe-tank’ om aantal zaken minder op zijn beloop te laten, maar zaken actiever op te pakken. Daar hebben we natuurlijk de laatste jaren ruime ervaring mee: het zelf gefinancierde kunstgrasveld, de bouw van de MFA, de nieuwe LED-verlichting langs het trainingsveld en het sponsorbeleid (o.a. ING, Sanidirect, Elka, Okay Color Graphics, DeLimes, sponsor TV en de reclameborden langs de beide velden). Het gaat echter niet alleen om geld en goede spullen; het gaat domweg om je bestaansrecht als vereniging en dan moet je nu eenmaal spelende leden hebben. Je moet zelfs nog oppassen dat iemand niet bedenkt: hebben ze in Damme eigenlijk nog wel twee velden nodig? Een trainingveldje is toch wel genoeg met een strookje groen naast de beoogde MFA?

Waar is de Groende Denk- & Doe-tank mee bezig?

Het basisidee was, laten we niet alleen praten, vergaderen, notulen maken etc., maar laten we vooral ook wat doen!

 • Voorkom ‘de verkoop’ van Veld 1
 • ‘Vul’ de elftallen (1,2,3 en JO19-1) ook voor komend seizoen (ledenbehoud)!
 • Borg de continuïteit en kwaliteit van de trainers voor alle elftallen
 • Draag zorg voor een jaarlijks terugkerende grotere activiteit in de zomer (gemengd voetbal)
 • Alle commissies weer op sterkte met stabiele roosters

 

Waar staan we inmiddels?

 • Veld 1 zit gelukkig weer op de reservebank
 • Er is een nieuwe trainer voor het 1ste gevonden (Erwin van der Zee)
 • Met de andere trainers wordt nog gesproken
 • Het lijkt erop dat er voldoende jongens terugkomen om een nieuwe JO19-1 vorm te geven
 • Van de huidige JO19-1 gaan er de nodige spelers in ieder geval naar de selectie (1ste en 2de)
 • Bij de pupillen hebben we voor het eerst weer een JO10-1, JO8-1, JO7-1 en nog een aantal mini-smurfen (4 en 5-jarigen)

.
Er zit dus nog wel een gat wat betreft de JO17-JO15-JO13 (Jeugd Onder de 17 jaar, etc.) dat zal opgelost moeten worden met die 200 beoogde woningen: ‘de reparatie aan ons dorp’. Of met complete teams waarvoor elders geen of nauwelijks plaats is (binnen het Alphense). Zolang onze ouderen thuis moeten blijven wonen en de gemiddelde leeftijd in buurt komt van 94 jaar sta je als dorp bijna letterlijk droog: ‘Ontgroening’ heet dat. 😉

.
Nog ideeën/suggesties hoe we aan meer spelende leden kunnen komen? Kom naar de ALV maandagavond 28 maart 2022 om 20:00 uur of mail naar voorzitter@vvzwammerdam.nl

unemployment tax management