Aan het woord: praeses Emiel Samsom

We hebben al een hele rij gehad inmiddels: de supporter, de vrijwilliger, de sponsor, de aanvoerder, twee voetballers in één bed, de stagiaire, de voetbalmoeder en vandaag de student die is verhuisd: doelman Emiel Samsom die zomaar als opvolger van Wouter van Valen van de toenmalige trainer Rob de Lange het vertrouwen kreeg, …. kakelvers uit de JO19-1 (de A1) gelijk voor de leeuwen in de 3e klasse A.
.
                                                                        Emiel op 19 januari 2019 in actie tegen VVSB (2-2) twee keer Rogillio Swaaleb

Stel je zelf even kort voor!

Mijn naam is Emiel Samsom, en ik heb een aantal seizoenen geleden een aantal jaar voor het eerste van VVZ gekeept. Sinds mijn verhuizing naar Rotterdam vanwege mijn studie geneeskunde heb ik met pijn in mijn hart besloten om het mijn voetbalcarrière hier verder te zetten.

Wie is je vader en wie is je moeder? Broers, zussen?

Mijn ouders zijn Marc Samsom (onder andere bekend van de BVZ en de buurtbus) en Denise Gaillard (ster van het Zwammerdams Amateur Toneel en ook wel bekend als het Damse “vlaggenvrouwtje”). Ook mijn broer Jinne heeft wedstrijden in het eerste van VVZ gespeeld en woont nu met zijn vriendin in Den Haag.

Waar en welke opleiding volg je momenteel?

Op dit moment doe ik een bestuursjaar en zit tussen mijn bachelor en master in. Afgelopen zomer heb ik na drie jaar studie mijn bachelordiploma geneeskunde gehaald, en vanaf september ga ik verder met de master van deze studie. Dat betekent dat ik vanaf april 2022 aan mijn coschappen zal beginnen om mijn opleiding tot arts te voltooien. 

Ga je voor een specialisatie? Waarom trekt dat je aan?

Mijn grote droom is om later kinderarts te worden. Ook een specialisatie als legerarts is iets wat mij op dit moment trekt.

Je bent ook actief in het studentenleven, hoe kom je daar zo bij om dat te gaan doen?
Heb je tijd over?

Tijdens mijn studie vond ik het belangrijk om naast de nodige sportieve uitdagingen, ook nog op sociaal vlak actief te zijn in Rotterdam. Geneeskunde is een behoorlijk drukke studie, en ik vond een goed idee om mij niet alleen maar op de studie blind te staren maar ook andere (sociale) dingen te ondernemen. Daarnaast: als je aan het begin van je studententijd naar een nieuwe stad verhuist, is het heel leuk om hier in korte tijd een groot netwerk op te bouwen. Dat is inmiddels aardig gelukt; via commissiewerk bij de Medische Faculteits Vereniging (MFVR) Rotterdam ben ik afgelopen jaar aan een bestuursjaar bij deze prachtige vereniging begonnen. De MFVR is een vereniging die ruim 2300 Rotterdamse geneeskundestudenten vertegenwoordigt en biedt leden zowel op gezelligheids-, sportief- en educatief gebied veel mogelijkheden. Ik heb dit jaar de eer om de voorzitter van deze vereniging te mogen zijn.

Heb je een relatie?

Ik ben sinds ruim 2 jaar samen en nog steeds heel gelukkig met mijn vriendin Inge.

Je was bij ons de opvolger van Wouter van Valen en dankzij je zaakwaarnemer kwam je terecht bij Antibarbari. Leg de lezer die toch wel grote stap eens uit.

Aan het begin van het tweede jaar van mijn studie, besloot ik om het ouderlijk huis achter me te laten en op kamers te gaan in Rotterdam. Het plan was om dat seizoen ook nog bij het eerste van VVZ actief te zijn. Achteraf heb ik de reistijd die hier week in week uit in zou gaan zitten ernstig onderschat; ik had tijdens dit seizoen niet altijd het gevoel dat ik als student daadwerkelijk in Rotterdam woonde. Daarom besloot ik om mij het seizoen daarop aan te melden bij Antibarbari. Hoewel ik de gezelligheid van Zwammerdam nog altijd mis, heb ik omwille van de reistijd en de vrienden die ik hier op de voetbal heb kunnen maken, nog steeds geen spijt van deze overstap.

Is het een grote vereniging en wat betekent die bijzondere naam eigenlijk?

Antibarbari is een vereniging met 17 mannen- en 6 dameselftallen. De vereniging is in 1991 opgericht en de naam is afkomstig van één van de werken van de filosoof Erasmus. Hij schreef in 1520 het boek Antibarbarorum Liber wat zoveel betekent als “Het boek tegen de onbeschaafden”. Deze titel in de eerste naamval enkelvoud is vrij vertaald Antibarbari.

 

Wat heeft de lockdown-periode je aan positieve zaken gebracht?

Tijdens de lockdown gingen vrijwel alle sociale activiteiten op een lager pitje, waardoor ik meer tijd had om te studeren. Hierdoor ben ik de laatste maanden van mijn bachelorstudie relatief makkelijk doorgekomen, daar waar deze maanden zonder corona in verband met de start van mijn bestuursjaar waarschijnlijk veel moeizamer zouden zijn verlopen op studiegebied.

Hoe zal je je deze corona-tijd
vooral herinneren?

Wat mij het meest zal bijblijven aan deze corona-tijd, zijn de ervaringen die ik vanwege mijn bijbaan op de Covid-afdeling van het Erasmus MC heb opgedaan. Het onbekende en de angst voor het virus in de beginperiode van de pandemie zijn zaken die mij nog lang bij zullen blijven. Ook de vele patiënten die bij ons op de afdeling helaas overleden zijn aan de gevolgen van het coronavirus, zijn dingen die veel indruk op mij gemaakt hebben.

Wel of niet vaccineren? Want?

Vanwege mijn werk op de Covid-afdeling ga ik mij absoluut wel laten vaccineren.

Hoe ziet je voetbal-CV er inmiddels uit en wat is je volgende stap? Je weet dat nu we LED-licht hebben,
is voor een doelman wel fijn.

Tot aan 2014 heb ik de kleuren van Rohda uit Bodegraven verdedigd. Hierna heb ik de overstap naar Zwammerdam gemaakt, waar ik zes seizoenen lang met enorm veel plezier gevoetbald heb. Sinds vorig seizoen voetbal ik voor de Rotterdamse Studentenvoetbalvereniging Antibarbari (ook groen-wit!). 

Hoe blijf je momenteel in conditie?

Door veel hard te lopen probeer ik mijn conditie enigszins op peil te houden. Gelukkig mogen we vanaf volgende week donderdag weer trainen in groepsverband. Ik ga er dus snel achter komen of er nog iets van mijn conditie over gebleven is.

Kunstgras of natuurgras? Maakt dat voor een doelman veel uit?

Deze keuze is heel erg afhankelijk van de staat van het grasveld. Op een goed veld zal ik altijd voor gras kiezen, maar ik heb als doelman liever een strak kunstgrasveld dan een knollentuin van natuurgras.

Als je bij de KNVB praeses zou zijn, wat zou je dan gelijk veranderen?

Ik zou ervoor zorgen dat er meer Feyenoorders voor het Nederlands elftal geselecteerd worden. Zo vind ik het ongelooflijk dat Lutsharel Geertruida nog steeds geen oproep heeft gehad voor Oranje, terwijl alle talenten die bij die club uit Amsterdam doorbreken gelijk een plek in de selectie lijken te krijgen van Frank de Boer.

Merk je iets van racisme in het voetbal in het Rotterdamse e.o.?

Het Rotterdamse voetbal is zonder twijfel diverser dan het voetbal in het Groene Hart. Doordat het percentage spelers met een buitenlandse achtergrond hoger ligt, merk ik hier eerlijk gezegd minder van racisme in het voetbal. Uitspraken die je in Zwammerdam nog wel eens langs de lijn voorbij hoorde komen, komen hier gelukkig veel minder voor. 

Wat zijn je persoonlijke Top-3 sportmomenten, naast je trainerschap bij de JO11-1 nog bij ons.

Mijn persoonlijk mooiste sportmoment is het kampioenschap dat wij in de (toen nog) B1 van Zwammerdam behaalden. Met veel jongens uit dit team was en ben ik  nog steeds goed bevriend. Het kampioenschap wat wij in de tweede klasse wonnen, is nog steeds uniek in de geschiedenis van VVZ. Ook bij Rohda ben ik in de jeugd eens kampioen geworden; vooral het zwemmen in de sloot achter het voetbalveld na het binnenhalen van de titel is mij goed bijgebleven. Een enigszins bijzonder sportief hoogtepunt was de promotie/degradatiewedstrijd die wij met Damme aan het eind van het seizoen 2018-2019 tegen Floreant speelden. Dit niet zozeer vanwege het uiteindelijke resultaat, maar de hoeveelheid toeschouwers langs de kant en de fantastische ambiance (compleet met vuurwerk en al) zijn dingen die ik in mijn voetballoopbaan denk ik niet snel meer mee ga maken.

Let je nog een beetje op het Damme 1? (als ze spelen tenminste)

In de tijd dat de wedstrijden nog doorgingen, probeerde ik zoveel mogelijk thuis- als uitwedstrijden van Damme 1 mee te pakken. Dit ging relatief eenvoudig omdat ik zelf met Antibarbari op zondag voetbal.

De toekomst van het dorp Zwammerdam en onze vereniging? Hoe zie je dat?

Ik hoop dat Zwammerdam aan het begin van een periode staat van nieuwbouw en verjonging. Dit is mijns inziens de enige manier waarop het dorp vitaal de toekomst in kan gaan. De ontwikkelingen in het dorp verlopen in mijn ogen ongeveer synchroon met die bij VVZ. Meer jonge kinderen in Zwammerdam betekent automatisch ook meer jongens en meiden die voor VVZ kunnen gaan voetballen. Ik hoop dat het zo ver komt en we binnenkort weer in elke leeftijdscategorie een jeugdelftal op poten kunnen zetten!

Je ideale vakantiebestemming?

Indonesië

Je meest favoriete muzieknummer?

Brothers in Arms van Dire Straits

Welke film moeten we zeker zien?

Se7en met Morgan Freeman en Brad Pitt

Wat kook/eet je het liefst?

Pannenkoeken, zowel eten als koken

Welke vragen mis je om meer diepgang te geven aan dit interview?

Het was vrij compleet!

Waar geloof je nog wel in anno 2021?

Ik geloof nog steeds in de kracht van sport: sport kan, ook in deze tijd, nog steeds in gelijke mate amuseren als verbroederen.

Je levensmotto?

Geen woorden maar daden

Tenslotte: Wat is voor jou ‘Meer dan een vereniging’?

Voor mij betekent dit: zaterdag vroeg naar de voetbal gaan, hier snel naar een ander elftal kijken voordat de voorbereiding op je eigen wedstrijd begint. Hierna een mooie pot op de mat leggen met veel mensen langs de kant en drie punten binnenhalen. Na de wedstrijd uiteraard tot laat op de club blijven hangen met een biertje in je hand en veel gezelligheid.

Dank je wel, … 😉

 

 

 

unemployment tax management