Marianne Verburg aan het woord

Het is weer gelukt iemand te vinden binnen de club die we nog niet hebben gehad: de voetbalmoeder! We hebben in deze serie al gehad: de supporter, de vrijwilliger, de aanvoerder, twee voetballers in één bed en de stagiaire. Marianne Verburg is moeder van drie kinderen waarvan er twee in onze JO19-2 spelen: Bas en Gijs.
.

Stel je zelf even kort voor! Getrouwd?

Ik ben Marianne Verburg getrouwd met Wim Verburg en wij hebben drie kinderen: Femke (21) Bas (18) en Gijs (16)

Wie is je vader en wie is je
moeder? Broers, zussen?

Ik ben zelf geboren in Gouderak. Mijn vader Gert Bouter, was daar veerexploitant van het pontje dat tussen Gouderak en Moordrecht vaarde. Mijn moeder, Sjanie Bouter-van ’t Hof hielp daarbij in de administratie en zorgde voor ons en het huishouden. Ik ben de middelste van drie meiden. Mijn oudste zus is Willeke (zij woont in Moordrecht) en mijn jongste zus is Jeanette Boer (zij is getrouwd met Edwin Boer en woont ook in Zwammerdam).

Welke beroepsopleiding
heb je gevolgd en
waar werk je momenteel?

Na de HAVO heb ik de PABO op de ICHTHUS Hogeschool in Rotterdam gedaan. Vervolgens heb ik ruim 25 jaar in het basisonderwijs gewerkt waarvan 18 jaar op de ONS in Zwammerdam waar ik met veel plezier op terug kijk.

Momenteel studeer ik theologie aan de CHE in Ede. Een nieuwe passie waarvan ik (nog) niet wist dat ik die ook had.

Heb je binnen je werk
nog een specialisatie?
Waarom trekt dat je aan?

Daarnaast spreekt het proces van het beginnend leren lezen  mij nog steeds aan. Daar ligt dan ook wel mijn expertise. Ik zou het mooi vinden om daar nog wat in te kunnen betekenen (misschien in de vorm van een klein eigen praktijkje) voor kinderen bij wie het leren lezen echt moeizaam verloopt. Zij hebben juist in de beginfase meer nodig dan het onderwijs op school kan bieden.

Jullie zijn een poosje uit Zwammerdam
weg geweest? Was er iets wat jullie misten?

Haha, iets?? Ik kan je vertellen dat ik gelukkig nog in Zwammerdam werkte en als ik terug reed naar Gouderak de tranen over mn wangen rolde. We misten werkelijk ALLES! Weet je, als je iets niet meer hebt besef je pas wat je mist. De saamhorigheid, het ons kent ons, de gezelligheid op het voetbalveld, de warmte van de kerk, de Jazz waar Femke zo graag naar toe ging, het knusse van de Oranje Nassau school, het dorpsfeest, koningsdag…Tja, waar een klein dorp groot in is! Ik weet nog goed dat toen we hier weer woonden en het Dorpssignaal weer op de mat lag ik zo blij was!

Ben je verder nog actief in het Damse
verenigingsleven, kerk, … etc.

Ik ben jeugdouderling van de protestantse gemeente in Zwammerdam. Zoals je weet zijn de gereformeerde en hervormde gemeente samen gegaan. Met onze blik gericht naar de toekomst besloten we in te zetten op het jeugd- en jongerenwerk. Ik deed eerst mee in de taakgroep Jeugd onder leiding van een jongerenwerker. Vervolgens werd ik jeugdouderling en nam ik dat stokje over. Hierdoor nam mijn passie en liefde voor de jeugd, voor de kerk en voor God steeds meer toe waardoor ik, zoals ik al noemde, de HBO opleiding theologie ben gaan doen. Ik zou het mooi vinden als we als kerk echt van betekenis kunnen zijn in het dorp en mensen enthousiast kunnen maken voor de betekenis van de prachtige verhalen uit de Bijbel in hun leven. Kliederkerk is daar een mooi voorbeeld van.

 

Je bent de moeder van twee
van onze jeugdspelers.
Hoe is dat, voetbalmoeder te zijn?

Oeps…voetbalmoeder? Dat verdient de schoonheidsprijs niet. Ik nam mij ieder seizoen voor om als de jongens thuis speelde in ieder geval een helft te gaan kijken. Dat lukte soms.. En als ik er dan was, was het super gezellig! Tja… en door al dat geklets miste ik dan de doelpunten die mijn eigen kinderen scoorde…

Gelukkig heb ik Wim. Hij ging iedere voetbalwedstrijd mee en volgde precies wat er gebeurde. Daar werd dan thuis ook nog over nagepraat.

Hoe belangrijk is de Social Media voor je?

Weer zo’n lastige vraag… Ik moet me er echt toe zetten om bijvoorbeeld facebook te openen. Ik vind het fijner om via Whatsapp te communiceren.

Wat heeft de lockdown-periode je persoonlijk aan positieve zaken gebracht?

Voor mij is het een periode geweest waarin ik misschien wel verplicht wat afstand moest nemen van school en daardoor besefte dat ik een andere weg in wilde slaan. Ook merk ik dat we wat meer rust hebben doordat we minder feestjes, verjaardagen enz hebben. Natuurlijk missen we dat ook maar er is minder drukte, gejaagdheid.

Hoe zal je je deze corona-tijd
vooral herinneren?

Een tijd waarin kinderen thuisonderwijs moesten volgen, ontzettend zwaar voor jonge gezinnen! En een tijd waarin we als kerkgemeenschap niet meer bij elkaar konden komen. Er gebeurt natuurlijk wel van alles online maar het met elkaar in de kerk zijn en daarna de gezelligheid van het koffie drinken in de Ontmoeting…Dat is echt een gemis.

Naast al het gemopper ook een tijd waarin we creatief werden, lieten zien hoe we op andere manieren voor elkaar kunnen zorgen en een tijd waarin we leerden om door te zetten en dankbaar te zijn voor alles wat we wel hadden en nog wel konden doen.

Zowel op school als thuis heb
je te maken met kids?
Hoe lastig is deze tijd voor hen?
Zie je onderlinge verschillen?

Ik denk dat we dit onderschatten. Kinderen hebben elkaar nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Dat valt nu helemaal weg. Het thuisonderwijs lost het cognitieve stukje (misschien) op maar daarnaast is er nog zoveel meer op het sociaal-emotionele vlak. Dat gebeurt ook op school. De verschillen in gezinnen is denk ik groot. Een gezin waar rust is, waar geen grote zorgen zijn, waar ieder kind een eigen kamer heeft en een eigen laptop is een heel ander verhaal dan een gezin, zeven-hoog op een flat waar financiële zorgen zijn, ouders en kinderen op elkaars lip zitten, ouders niet in staat zijn hun kinderen te helpen enz. Zo zie je dat sommige kinderen bij een optimale thuissituatie zelfs beter presteren dan in de schoolsituatie en er kinderen zijn die juist achterstanden oplopen.

Ik denk ook dat onder de jeugd van 12 tot 15 hier ook grote verschillen zijn in eenzaamheid en depressiviteit.

Wat zou je vanuit jouw positie het OMT influisteren m.b.t. de te volgen corona-maatregelen?

Onderschat niet wat dit met jongeren doet! (waarmee ik de zorg voor ouderen niet wil bagatalisseren)

Wel of niet vaccineren? Want?

Natuurlijk wel. We hebben allemaal een verantwoordelijkheid voor onszelf maar ook voor de ander.

Hoe ziet een zaterdag er nu
voor jullie uit zonder voetbal?
Went dat?

Saai. Het was voor de jongens en voor Wim echt iets wat er bij hoorde. Goed voor de conditie maar ook op sociaal gebied. Het met elkaar zijn, ergens voor gaan, de gezelligheid, de emoties van winnen of verliezen…Allemaal zo gezond voor een mens!

Hoe blijven je kids nu eigenlijk in conditie?

Gelukkig trainen de jongens op dinsdag en donderdag nog op het voetbalveld.

Femke heeft het hardlopen opgepakt omdat ze niet meer naar Jazz kan.

De jongens trainen soms nog wel, spelen ook zo nu en dan tegen de JO19-1. Is dat nog een pleister die ertoe doet?

Deze pleister doet er ontzettend toe! Toevallig vroeg ik ze er pas naar toen ze hier (illegaal) met een groepje aan de keukentafel zaten. Zij gaven zelf aan dat juist doordat ze dit nog hebben ze elkaar ook nog kunnen ontmoeten en het ‘allemaal wel te doen is’

Speelt het voetbal in het dagelijks leven ook nog een specifieke rol?

Als je bedoelt dat hier op TV ook voetbalwedstrijden gekeken worden: ja.

Welke leuke momenten van de jongens als voetballers kun je je nog herinneren?

Hihi… het meeste heb ik natuurlijk gemist.

Maar van onschatbare waarde zijn de verhalen waarmee onze kinderen thuis kwamen na het voetbalkamp! Wat hebben ze daar altijd van genoten! Over gezelligheid, saamhorigheid, kattekwaad, sportiviteit en plezier gesproken!!

De toekomst van het dorp
Zwammerdam en onze
vereniging? Hoe zie je dat?

Het is jammer dat de afgelopen jaren veel spelers naar clubs van buiten zijn gegaan. Om een voetbalvereniging in een dorp te kunnen behouden zou het besef moeten leven dat we dit echt met elkaar moeten doen. Ik hoop dat we daarin als klein dorp groot kunnen blijven. Op school nam de aanwas in de onderbouw juist weer wat toe, ik zie dat ook positief in voor de voetbalvereniging. Ook denk ik dat veel jonge mensen graag in Zwammerdam zouden willen wonen, maar ja dan moeten er wel huizen zijn! Dit is prioriteit.

De ideale vakantiebestemming?

Oostenrijk

Je meest favoriete muzieknummer?

Oe.. dat is moeilijk, ik vind zoveel liedjes leuk. Maar om wat te noemen: I have a dream van ABBA.

En over vuur:

‘Dancing in the dark’ van Bruce Springsteen

Of ‘vuur’ van Matthijn Buwalda (trouwens alle liedjes van deze zanger zijn zo gaaf en het liedje “Jozef’ maakt nog een leuke vergelijking met voetbal!)

En uit het liedboek gezang 487 (De Heer heeft mij gezien)

Welke film moeten we zeker zien?

Mathilda van Roald Dahl of Pretty Women

Wat kook/eet je het liefst?

Italiaans

Hoe ziet de toekomst eruit na de vaccinatie? Back to normal of ….?

Ik hoop dat veel weer kan zoals het was maar we zullen ook dingen meenemen die we geleerd hebben. Bijvoorbeeld de effectiviteit van online vergaderen of dat het ook gezellig kan zijn tussen 17.00 uur en 21.00 uur (ipv alleen maar ’s-Nachts…), en dat zo af en toe wat rust heel goed is voor een mens!

Je levensmotto?

Dit is wat het is, en dat is zo gek nog niet!

Tenslotte: Wat is voor jou
Meer dan een vereniging’?

Dat is uit bovenstaande wel gebleken denk ik.

Dank je wel, … 😉

 

unemployment tax management