Groen licht voor kunstgras


Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat sporten op kunstgrasvelden die zijn ingestrooid met rubbergranulaat verantwoord is. In rubbergranulaat zitten heel veel verschillende stoffen, maar deze komen slechts in zeer lage hoeveelheden uit de korrels vrij. Dat komt doordat de stoffen min of meer in het granulaat zijn ‘opgesloten’. Hierdoor is het schadelijke effect op de gezondheid praktisch verwaarloosbaar. In rubbergranulaat zijn veel verschillende stoffen gemeten, zoals polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s), metalen, ftalaten (weekmakers) en bisfenol A (BPA). Er is weinig variatie in de concentraties stoffen tussen de velden en tussen de meetpunten per veld. Daarmee geven de resultaten een goed beeld voor alle velden met SBR rubbergranulaat (red. zoals bij VVZwammerdam) in Nederland.

.
20161220 Rubbergranulaat

Ook al zou een andere norm gehanteerd worden – die voor consumentenproducten – dan nog zou het advies hetzelfde zijn. Het onderzoek richtte zich immers op de gezondheidsrelatie en niet op Europese normen. Onder andere Vereniging Sport en Gemeenten (mede namens VNG), GGD GHOR, het ministerie van VWS en de KNVB nemen het advies van RIVM over.

In de beschikbare wetenschappelijke informatie zijn geen signalen aangetroffen die duiden op een verband tussen sporten op kunstgras met rubbergranulaat en het ontstaan van leukemie en lymfeklierkanker. Uit de samenstelling van de rubberkorrels blijkt dat de chemische stoffen die leukemie of lymfeklierkanker kunnen veroorzaken er niet (benzeen en 1,3-butadieen) of in heel lage hoeveelheid (2-mercaptobenzothiazol) in zitten. In het algemeen is er sinds eind jaren tachtig van de vorige eeuw een lichte stijging te zien in het aantal mensen tussen 10 en 29 jaar dat leukemie krijgt. Deze ontwikkeling is niet veranderd sinds de kunstgrasvelden in 2001 in Nederland in gebruik zijn genomen.

De Gemeente Alphen aan den Rijn onderschrijft de conclusies. Wethouder Michel du Chatinier: ‘We zijn tevreden dat het RIVM met een zo duidelijke conclusie komt. Dit betekent dat sporters op kunstgrasvelden kunnen blijven sporten en geen extra maatregelen nodig zijn. Ik blijf mij inzetten voor veilig sporten in zijn algemeenheid en in het bijzonder om de norm voor rubbergranulaat bij te stellen naar een norm die dichter in de buurt ligt van consumentenproducten. Beter onderbouwde en strengere normen voor rubbergranulaat kunnen op termijn mogelijk bijdragen aan het terugdringen van de zorgen die er momenteel bestaan over de gezondheidsrisico’s door sporten op kunstgras.’

Beleid Bestuur VVZwammerdam
We zijn natuurlijk enorm opgelucht. Door onze contacten in Amerika wisten we dat ook daar in 2014 al talloze onderzoeken (60) zijn geweest die niets hebben opgeleverd. Je merkt echter toch, hoe twijfel ontstaat als Zembla en de NOS zo stellig zijn dat er van alles mis zou zijn met kunstgras. Met de huidige onderzoeksresultaten hoeven we niet meer te twijfelen. En wij volgen daarbij met gerust hart de conclusies van de gemeente Alphen aan den Rijn, die aangeeft dat het verantwoord is om op onze kunstgrasvelden te sporten en er geen extra maatregelen nodig zijn. Belangrijk voor ons is dan ook dat het voor alle kunstgrasvelden geldt: zowel voor thuis- als uitwedstrijden. Ons veld is apart onderzocht afgelopen week, daar kennen we resultaten nog niet van. We houden jullie op de hoogte of dat wat gemiddeld nu is vastgesteld ook voor ons kunstgrasveld geldt.
.
Klik hier voor de publiekssamenvatting van het RIVM-rapport

unemployment tax management