De Elftalindeling (I)


Zo’n relatief kleine vereniging als VVZwammerdam is een organisch geheel. Dat beseffen veel mensen niet, maar toch is het zo. Ik licht het even snel toe: stel dat je vedette uit het 1ste stopt (bijvoorbeeld Maarten), dan moet dat ‘gat’ worden opgevuld uit het 2e, dat gat in het 2e moet opgevuld worden uit de A1, het gat in de A1 moet worden opgevuld uit de B1 en zo gaat het door tot en met de Groene Smurfen toe. Kleine oorzaken, grote gevolgen. Het vertrek van clubheld Maarten uit de selectie brengt een domino-effect op gang. U kunt het zich voorstellen.

20160625 we need you

Maar nu stoppen er drie uit het 1ste – Maarten (pensioen), Milan (liever een treetje lager) en Reijer (voor studie tijdelijk naar Amerika) en dan heb je een verstrekt domino-effect. Maar wat blijkt? Uit de A1 komen er toevallig drie naar het 2e (Sjoerd, Mees en Lars). Dingen gaan echter niet altijd zoals je hoopt. Beleid is nooit sterker dan de realiteit. Lars gaat naar vv Bodegraven want daar kan hij in het 1ste spelen en in het 2e zitten geen drie spelers die omhoog willen, maar wel vier spelers die liever naar het 4e elftal willen of stoppen. U begrijpt het probleem. Er ontstaat een groot gat bij het 2e. Geen enkele speler die bedacht heeft: wat heeft mijn beslissing van invloed op het grotere organische geheel? Dit gaat overigens al 67 jaar zo en daarvoor is er een bestuur. Die snappen zelf bijna niets van voetballen, maar die moeten dit soort problemen wel kunnen oplossen. Daar zijn ze zelfs voor.

Bij de junioren voltrekt zich ongeveer hetzelfde: een paar spelers worden, zoals ieder jaar, weggescout door ARC en Alphense Boys, spelertjes gaan uit zichzelf eens elders shoppen (‘Ik zit toch al in Alphen op school’) en pubers die stoppen. Er zijn immers veel leukere dingen in het leven dan voetballen en als je niet komt trainen sta je zaterdag reserve. ‘Zijn ze helemaal belazerd, daar betaal je toch geen contributie voor?’ Er lopen jaarlijks ongeveer 20% van de 330 leden weg om allerlei redenen (van druk, druk, druk via verminderde ambitie tot verhuizen). Gelukkig komen er ook altijd wel gemiddeld 20% bij blijkt uit de statistieken van de laatste 67 jaar. Zeker als het Nederlands Elftal goed presteert op een EK of WK en clubs ver in de Champions League of Europa League komen is voetballen weer even erg populair bij de jeugd. Je kunt best spelers vragen uit Alphen, Bodegraven, Boskoop of Reeuwijk of ze in Zwammerdam willen komen spelen. Maar dat willen ze nooit, … te ver fietsen als ze moeten trainen. ‘Jullie gaan toch ook niet voetballen in Aarlanderveen?’, is dan het terechte verweer. Maar er komen gelukkig wel altijd spelers en spelertjes uit de Meije naar Zwammerdam. Daar zijn we erg trots op. Op 15 juni sluit de overschrijvingsperiode en een dag later zijn de kruitdampen opgetrokken en pas dan weet je waaraan je toe bent: 64 spelers/speelsters zijn uit het organisme getreden en laten overal dwars door de hele vereniging lege plekken na. Bij 1.600 leden (ARC) maakt het allemaal niet uit (dan maar geen 21e of geen C11 of geen F12), bij ons is het een ware uitdaging. Het organisme functioneert dan ook niet meer en is zelf geblesseerd geraakt. Dat is niet nieuw, dat is ieder seizoen zo. Je mailt nog eens met het ARC-bestuur: ‘Jullie hebben toch een ledenstop? Stop dan met scouten bij ons of stuur hier eens een paar spelertjes naar toe i.p.v. ze weghalen!’. Leuk, die voorzitter van VVZwammerdam, ….. maar die begrijpt het nog niet helemaal, ….toch? Toen mijn eigen zoon (Reijer) werd gescout uit de E2 door ARC dacht ik ook nergens over na, ik was vooral trots. Anderen zagen het ook, … en gelukkig heb ik Lucas al 10 jaar als buurjongen. ‘Working on a dream’. We doen het allemaal op ons eigen niveau: ‘Working on a dream’.

Er gaat een groepje (Technische Commissie) samen zitten om de schade op te nemen: 64 eruit en 36 nieuwe leden erin en betrokken leden als Lucas en Gijs hebben er ook uitgebreid over nagedacht. We gaan samen zitten. Dat zijn 27 minder nieuwe leden dan andere jaren. Dus blijvende schade aan het organisme, zelfs diepe littekens. Er komen terechte vragen. ‘Hebben jullie dat dan niet zien aankomen? Jullie hadden al in maart moeten ingrijpen, is er geen beleid dan? Die trainers zijn natuurlijk sowieso niet goed genoeg, de communicatie is bagger en het bestuur deugt trouwens ook niet, die zijn met ‘meer dan voetbal’ bezig in plaats van met sec voetbal. ‘Kun je nagaan, het zijn allemaal een stelletje klojo’s. En dan moet je op de blaren zitten’.
.
Shit, shit, shit. We dachten het toch aardig voor elkaar te hebben als clubje: met een jeugdcoördinator, een kunstgrasveld, allemaal twee keer trainen per week: een A1 in de 2e klasse, de B1 in de 2e klasse en een C1 in de 3e klasse en een 1ste dat nog nooit zo hoog heeft gestaan als vorig seizoen (2014/2015), nog steeds een vrouwenteam, opgeknapte kleedkamers, een elektronisch scorebord, overal gediplomeerde trainers en de kantineomzet weer op niveau. En nu ineens klopt er allemaal niets meer van? Het is net als #Brexit, … de leden/stemmers hebben altijd gelijk. Ok, … dat moet volgend jaar (2017) echt veel beter. Maar dan nog steeds de vraag hoe NU verder?

Meten is weten: 1e elftal heeft 16 spelers, 2e elftal heeft 9 spelers, (3e , 4e en VR1 laten we even buiten beschouwing hier), de A1 heeft 13 spelers, de B1 heeft 13 spelers, de C1 heeft 15 spelers, de D1 heeft 12 spelers, de E1 heeft er 10 en er zijn 16 F-spelertjes.

De telefoon gaat! sv Aarlanderveen! ‘We hebben acht spelers: zeven spelers (j/m) voor de C-jeugd en een keeper voor de A-jeugd. Kunnen we samen er voor de kids wat moois van maken voor komend seizoen?’ Twee keer per jaar hebben we contact met sv Aarlanderveen (voor de jeugd) en Rohda’76 (voor de vrouwen) om te kijken of we samen wel uit dit type problemen kunnen komen: noem het beleid.

Samenvattend …. Te kort voor het 2e, te kort voor de A1 (12 plus twee keepers), te kort voor de B1 en een C met nu inclusief Aarlanderveen in totaal 22 spelers, te kort dus voor twee volledige elftallen. En o ja, … het is wel praktisch als die spelers van Aarlanderveen in dezelfde ploeg terecht komen. En er blijken bij navraag vijf spelers die wel rijp zijn voor de selectie maar door allerlei privéomstandigheden pas in oktober duidelijkheid kunnen verschaffen, maar ‘Reken niet op ons. Laat dat duidelijk zijn!’

We moeten helaas een elftal voor een jaar (tijdelijk) opheffen gegeven de leeftijdscategorieën waarin met name de (jeugd-)leden momenteel vallen: is dat het 2e, de A1 of de B1? Je kunt het 2e opheffen, maar wat doe je dan met die 9 leden? Je kunt die negen spelers niet terug zetten naar de A-jeugd. De hele A1 opheffen en de helft naar het 2e en de helft naar de B1? Zou goed kunnen, maar dan los de problemen niet op voor de C-jeugd. De B1 een seizoen overslaan? De 2e jaar spelers naar de A1 en de 1e jaars blijven een jaar langer in de C-jeugd en dat team deel je wat hoger in. En je creëert mogelijkheden voor een C2 waarin de jongens/meisje van sv Aarlanderveen samen kunnen blijven spelen. Doordat er spelers naar de A1 doorschuiven, kunnen er nu ook een aantal spelers vervroegt doorschuiven naar het 2e. En dat kunnen ze fysiek aan leert navraag. Een aantal heeft afgelopen seizoen zelfs hun debuut in het 1ste gemaakt. Bingo! Natuurlijk is niet iedereen blij (Rien als jeugdcoördinator), maar het is de meest zinnige oplossing gegeven de leeftijden waarmee we het komend seizoen zullen moeten doen. Het organisme is hersteld, … we kunnen weer verder, … maar wel met 19 leden minder dan vorig seizoen (ruim een elftal minder) en dan toch drie junioren-teams (A1, C1, C2). Dat zal extra aandacht vragen voor de teamgeest bij de C2, zeker als je met meerdere verenigingen van doen hebt.

Maandag aanstaande zitten de trainers/leiders/bestuur bij elkaar om namen en rugnummers te bepalen voor het 2e en de drie juniorenteams voor het komende seizoen. Dinsdag/woensdag aanstaande is de elftalindeling dan bekend en wordt hier op de site gepubliceerd.
.
Mochten er nog spijtoptanten zijn omdat ze zich niet helemaal realiseerden dat ze een domino-effect veroorzaakten, … kom terug (het mag en kan nog): ‘We need you!’ Voor al die anderen die vertrokken zijn geldt: ‘Working on a dream’. Maar uiteindelijk is er maar één club in Het Groene Hart waar je thuis bent. Zeker weten, …. vraag het aan Lars, Toine, Reijer, Kenny, Justin, Nick, Dennis, Milo, Alois, Ferry of aan Lucas! Ooit kom je met het geleerde elders weer terug naar de bron en daarmee help je jouw club verder! Volgende week hebben we namen en rugnummers. Nog even geduld a.u.b. Volgend seizoen wordt super!

unemployment tax management