Super 1e Coed-toernooi in Zwammerdam

.
Uiteindelijk konden we met 6 ploegen het 1e officieel erkende COED-toernooi volgens de FIFA-regels spelen in ons land. Innoveren is vandaag doen, wat gisteren nog gek was. Veranderen is vooral veranderen van gedachtes en dat is prima gelukt op zaterdag 24 mei 2014 aan de Spoorlaan. We begonnen met 6 ploegen van 5 speelsters, 5 spelers en een keepster/keeper naar keuze. Alleen VVZwammerdam 1 speelde met een keepster, de andere vijf ploegen, Altior, Esto, Nieuwkoop/Noorden Combinatie, VVZwammerdam II en Woubrugge met een keeper. ‘Talk with your feet, play with your heart’ was het motto.

01 140524 COED VVZwammerdam Kopie
             Dat geeft toch een stuk minder geduw en getrek bij een corner

Het was allemaal een beetje onwennig die zaterdagochtend. De kleedkamer-indeling, de tactiek eenmaal in het veld, wat doe je als je tegenover iemand komt te staan van de andere sekse, kunnen de scheidsrechters omgaan met de gewijzigde spelregels, gaan de mannen voor zichzelf of brengen ze juist de vrouwen in stelling? De organisatie werkte volop mee aan de verwarring door bij aanvang iedereen: speelsters, spelers, scheidsrechters en vrijwilligers achter de bar al een cadeautje te geven onder het mom ”aan het eind komt er niets meer van”. En dat hadden ze goed gezien. Er was pers aanwezig, een fotograaf en AlphenStadFM verzorgde in de middag een live-verslag door Teun Klos en er werden volop mensen gevraagd naar hun mening. De algehele conclusie is duidelijk in bedrijfskundige termen: ‘een gat in de markt!’

Na de eerste wedstrijden was al duidelijk dat dit voor herhaling vatbaar is en door de KNVB (Meer dan voetbal) en de ING verder kan worden uitgerold. De hashtag #coed (gemengd) leidt op Twitter wereldwijd naar veel gemengde sporten naast Coed-soccer is er ook: Coed-softball, Coed-football, Coed-tennis, Coed-volleyball, Coed-icehockey, Coed-hockey, Coed-gym, Coed-seks, Coed-cheerleaders, …

Al snel was duidelijk dat Altior, Nieuwkoop/Noorden Combinatie, Woubrugge en VVZwammerdam 1 het voetbal zeer serieus namen en dat Esto en VVZwammerdam 2 de gezelligheid juist voorop hadden staan. Dat maakte op 24 mei niets uit. Het was immers een try-out. Maar je ziet dat wel onmiddellijk terug in de einduitslag: 1) Nieuwkoop/Noorden Combinatie (5-13), 2) VVZwammerdam 1 (5-10), 3) Woubrugge (5-10), Altior (5-7), VVZwammerdam 2 (5-1) en Esto (5-1).

36-140524 COED VVZwammerdam Kopie
Een heel bijzonder moment: mede-organisator Fleur (rechts) reikte de beker uit aan de aanvoerdster van winnaar Nieuwkoop/Noorden: haar tweelingzus Maartje

De eerste indruk is dat het niveau van de mannen en de vrouwen redelijk synchroon loopt: 4e klasse vrouwen spelen prima samen met 4e klasse mannen. Als de verschillen te groot worden, de mannen spelen op 3e klasse en de vrouwen op 5e klasse niveau, worden de vrouwen te weinig in het spel betrokken.

Kunnen vrouwen minder goed voetballen dan mannen is natuurlijk de steeds terugkerende de vraag? Ireen Wüst kan minder hard schaatsen dan Sven Kramer. Maar Ireen Wüst schaatst beter dan de gemiddelde man in ons land. Met voetballen is het niet anders: een speelster op eredivisie-voetbal niveau (Sabine Verheul) speelt echt beter dan onze mannen in de 8e klasse, maar door het fysieke element kan dat worden gecompenseerd. Daar heb je echter bij Coed-voetbal door de FIFA-regels geen kans toe. Het zijn vooral de fysieke types, zowel bij de dames als bij de heren, die de overtredingen veroorzaakten.

Al met al zie je prima combinerende ploegen, waarbij de dames van een hoger niveau snel omschakelen naar het hogere tempo van hun evenknie bij de mannen. En dat is voor de meeste mannen in het veld de verrassing van het toernooi geweest. In die zin lijkt het vooral op gemengd dubbel bij tennis: zowel de man als de vrouw kan het verschil maken, juist als de krachtsverhoudingen min of meer gelijk zijn. Bij VVZwammerdam 1 waren de vrouwen erg sterk en maakten ‘het verschil’ in vier van de vijf wedstrijden, maar bij de Nieuwkoop/Noorden Combinatie waren de vijf mannen beter dan die van de andere vijf ploegen.

12 140524 COED VVZwammerdam Kopie

  We zullen niet teveel van deze foto’s laten zien (OK, Kirsten)

05 140524 COED VVZwammerdam Kopie
        Nog eentje dan, ….. Top Marjolein

Al met al een leerzame dag voor het voetbal in Nederland in zijn algemeenheid, maar hoe dan ook een superdag voor onze sport. Er is geen gedoe geweest onder elkaar, geen gezeik tegen scheidsrechters en gewoon een sfeer zoals je dat graag ziet bij een zonnig toernooi: voetbal zoals dat op amateurniveau bedoeld is. Voetbal met respect voor elkaars ledematen. Aan de kant gaan staan en roepen dat vrouwen niet kunnen voetballen is makkelijk, maar samen met ze in het veld staan is natuurlijk eventjes andere koek. Dat is waarschijnlijk de grootste winst voor het vrouwenvoetbal geweest op 24 mei.

In 2015 komt er weer een toernooi in Zwammerdam, zeker weten. Bellingham (VS) heeft het al opgepakt via Facebook, Bellingham (75.000 inwoners) kent maar liefst 50-55 Coed-teams. Een internationaal toernooi in de Seattle-area is zomaar mogelijk met 70 teams, … meestal eind juli. Daar zouden we toch eens bij moeten zijn, de vraag is welke zomer we gaan? 

006 140524 Altior Coed VVZwammerdam Kopie
Mooie plaatjes tegen de achtergrond van onze Wall of Fame. Het Coed-team van Altoir

(klik hier naar 75 foto’s op Google)

Onderstaand een ingestuurd verslag van een van de scheidsrechters (Karel Vlasveld)

Zaterdag was ik één van de uitverkorenen die voor het eerst in de geschiedenis van VVZwammerdam een toernooi mocht fluiten van een combinatieteam met dames en heren. Nou ik moet bekennen dat ik er voor het begin mijn twijfels over had. Dat wordt een potje man tegen man en de dames worden overgeslagen, dacht ik. Maar nu ik deze dag mocht mee maken kom ik op mijn vooroordeel geheel terug. Het was een prachtige dag, met zelfs leuk voetbal (af en toe). Maar de gezelligheid stond voorop en dat was het!

De eerste wedstrijden begonnen met een klein beetje regen, maar dat was maar van korte duur. Daarna de zon en deze unieke dag kom niet meer kapot. Het was zo bijzonder dat zelfs Radio AlphenStad FM aanwezig was met als verslaggever onze vaste reporter Teun Klos (geridderd en wel). Hij gaf een sfeerimpressie van het gehele gebeuren. Zelf kwam ik ook nog aan het woord en heb VVZ flink gepromoot met dit gebeuren. En Jaap, onze voorzitter, heeft met de slogan VVZWAMMERDAM IS MEER DAN EEN VERENIGING weer duidelijk gemaakt dat dit waar is.

Maar nu de wedstrijden. Het was duidelijk dat het in het begin het voor vooral de mannen even serieus wennen was. Zelf had ik het genoegen VVZwammerdam 1 (VR1 met het 3e) tegen VVZwammerdam 2 (VR1 met het 5e en special guest Toine Kremer) te mogen fluiten en zag duidelijk onze Toine worstelen met het gebeuren. Het was goed te merken dat hij bij zijn zangavonden beter met de ladies overweg kan dan tijdens het voetballen. Ik was dan ook genoodzaakt hem twee waarschuwingen te geven voor het commentaar tegen de scheids. Maar verder is het een aardige jongen, … dat dan wel weer hoor.

25 140524 COED VVZwammerdam Kopie
Toine had het moeilijk: Kim, de zangeres van Plakband probeert het gat in zijn ego te dichten.

Het was helder dat Nieuwkoop/Noorden een paar ijzersterke mannen bij zich hadden, die dit toernooi wel heel erg graag wilden winnen en ze wonnen dan ook terecht. Een mooi voorbeeld waarbij ik als gentleman het anders gedaan zou hebben: VVZwammerdam 1 kreeg in een wedstrijd een penalty tegen en had een keepster. Bij een dame onder de lat lijkt het mij logisch ook een dame de penalty te laten nemen. Nee, een beer van een vent ging hem nemen en kegelde de bal als een echte Johan Neeskens recht door het midden. Terwijl VVZwammerdam 1 het anders deed. Ook zij kregen een strafschop: een heer op doel, maar door een van de dames werd de strafschop genomen. En gescoord met een bekeken bal in de uiterste hoek. Mooi!

13 140524 COED VVZwammerdam Kopie
 Manouk schiet onberispelijk in. Dat wisten de mannen nog niet. … Dat doet ze altijd!

Ik kan concluderen dat het een happening was voor ons als scheidsrechters, de voetbalsters, voetballers en natuurlijk ook voor het talrijke publiek. Een leuk moment was al bij de start. Meestal krijgen de scheidsen en barpersoneel na afloop een dankwoord, maar de meiden deden dat al voor het begin der wedstrijden als iedereen er nog is. Was weer eens wat anders. Voordat we begonnen al applaus, … dat doet je goed.

Dus dit festijn krijgt zeker een vervolg en beste meiden van de organisatie: ik ben er dan weer van de partij hoor! Dit was een mooie en zeer bijzondere afsluiting van de competitie 2013-2014.

Uw verslaggever ‘de oude Charly’.

18 140524 COED VVZwammerdam Kopie
.

unemployment tax management