Terugblik 1e seizoenhelft C1

Vroeg in het voorjaar van 2013 werd eigenlijk al duidelijk dat de nieuw te vormen C1 voor het seizoen 2013/2014 een uitdaging zou worden. Geconfronteerd met de waarschijnlijkheid dat 3 tot 4 spelers zouden afvallen vanwege sportieve ambities én het feit dat de nieuwe D1 ook voldoende spelers moest overhouden. Als drietal (sorry Bram 4-tal) Luke, Lucas en Gijs wilden we ook graag met elkaar verder. Om die reden werd er ingezet om voor dit lopende seizoen 2013-2014 alle talenten uit Damme terug te halen en een ijzersterke selectie te maken. Hoe ging het met de C1 de afgelopen maanden? Hieronder een verslag.

Het terughalen van talent naar het ‘oude nest’ lukte gelukkig. Op het laatste moment konden we zelfs nog een super keeper overhalen van Rohda ’76. Deze keeper woont al twee jaar in Zwammerdam en wilde ook graag aansluiten. Resultaat was dus een mooie mix met een kern van oorspronkelijke F3-jongens die met elkaar sinds groep 3 van de ONS al een team vormden en de afgelopen jaren al veel succes met elkaar hebben mogen vieren.

Met deze mix van leeftijd (de jongste is 1e jaar D en de oudste B-compensatie speler), talent, lichamelijke kracht en inzet moest dus een nieuw team gesmeed worden. Dat was best een uitdaging waarbij de oude ‘waarden en normen’ die voor de D1-jongens al gesneden koek waren ook weer de standaard zou worden voor de C1.

Dit betekent een maximale training/aanwezigheid. Een balans tussen aan de ene kant iedereen zo veel mogelijk laten spelen en anderzijds sportieve ambities. Met elkaar hebben we daar goed afspraken over gemaakt. Uiteraard blijkt in de praktijk dat deze afspraken in het begin wekelijks en nu maandelijks met elkaar geëvalueerd worden.

Talent – training arbeid – mentaliteit – gedrag in het veld – allemaal zaken die in verhouding net zo belangrijk zijn. De ambities waren vooraf duidelijk: een goede middenmoter zijn in de 2e klasse. Best ambitieus met 11 1e jaars C-mannen.

In de oefenwedstrijden en bekercompetitie bleken we zeker ook 2e klasse waardig te zijn. Winnen van 2e klasser Zwaluwen – winnen van ESTO C1 met hoge cijfers. Toch ging het in de bekercompetitie mis. Ingedeeld in de overgangsklasse 2 speelden we onze beste wedstrijd tegen ARC (gelijkspel) maar verloren we (van ons zelf en de scheidsrechter) tegen Altior C1. Twee maal een pak slaag van een ( en dat was niet eens zo erg ) 2e klasser van een vereniging met 3 tot 7 C elftallen waarbij we vaak op het veld stonden tegen 11 reuzen. De wedstrijd tegen Altior was een goede les. Per saldo eindigden we netjes in de middenmoot. Vreemd genoeg werden we daarna ingedeeld in de 3e klasse hetgeen in het begin even een teleurstelling was.

De doelstellingen werden bijgesteld: dan maar in de 3e klasse voor de koppositie gaan!

Al in de eerste wedstrijd werd duidelijk dat we ook in de 3e klasse geen ‘koekies’ tegen zouden komen. De eerste tegenstander ASW speelde heel sterk en bleek net als latere teams ook ‘2e klasser’ te zijn die in hun bekercompetitie teleurstellend in de middenmoot waren geëindigd. Met een ‘ouderwetse’ D1 instelling werd deze wedstrijd met enige pijn en moeite met 2-1 gewonnen.

Inmiddels zijn we al weer zeven wedstrijden op weg in de competitie. Afgelopen week sloten we het jaar af met onze beste wedstrijd tot nu toe. 7-1 tegen medekoploper RVC Reeuwijk C1. Volgens de coach van hen was het hun slechtste wedstrijd dit seizoen, volgens ons was het onze beste wedstrijd dit seizoen met 7 werkelijk schitterende goals. Wie zal ‘t zeggen oude voetbal wet …….
Feit is dat we één partij hebben verloren – wel koploper zijn – maar in verliespunten dus de nummer 2. De wedstrijd tegen Rohda was een teleurstelling. Sterk begin en voorsprong. Man meer niet uit weten te buiten en met overtal op gelijke hoogte gekomen. Na 10 minuten tijdstraf ( nieuwe gele kaart regel ) vlogen er twee in. Iets te snel 1-op-1 achterin en 20 minuten na rust was het 5-1 om met 5-2 af te sluiten. Die eerste goal bleek er één uit een rij te zijn: we hebben als team een reputatie opgebouwd om elke week een jongen zijn ‘goal van z’n leven’ tegen te krijgen. Bij Rohda C1 vloog ie er met de wind in de rug van 35 meter in de kruising. Bij Esto C1 vloog ie er – na 65 minuten veldoverwicht en 8 100% kansen op 0-1 voorsprong in – 5 minuten voor tijd – vanaf 30 meter onderkant lat – het enige schot op goal van hen in die wedstrijd. 1-1 bijzonder teleurstellend dus…….
De andere wedstrijden werden gewonnen met 1 doelpunt verschil. 4-3 tegen Jodan Boys C3 en 2-1 tegen CVC Reeuwijk C1. Tussendoor werd en passant WDS C1 nog even met 1-6 verslagen hun eigen terrein. 7 gespeeld – 1 verloren – 1 gelijk – 5 gewonnen. 24 doelpunten voor en 13 tegen. Niet slecht voor een 1e jaar C-team.

Belangrijkste winst voor ons als trainersstaf is het feit dat we als team enorm gegroeid zijn. Er staat een team. Vooraf hebben we goed overlegd: gaan we voor elke week de sterkste opstelling ( en dus altijd een paar jongens op de bank groot deel van de wedstrijd ) aan de ene kant als uiterste of delen we elke week de speelminuten op ( 10 veldspelers x 70 minuten = 700 minuten gedeeld door 14 = 50 minuten per speler = standaard iedereen 20 minuten wissel ). Met elkaar hebben we besloten dat we hierin een mix maken. Op tijd komen – afmelden voor training – blessures – leeftijd – fitheid – prestatie – mentaliteit – gedrag enzovoorts alsmede tegen wie spelen we en spelen we met de punt ‘naar voren’ of ‘naar achteren’ bepalen dit. Binnen het team heerst een fantastische sfeer. Alles wat zogenaamd ‘normaal’ zou moeten zijn ( en dat vinden we ook ) zien we terug. Er valt niemand buiten de groep, er word niemand geplaagd, er wordt nooit op elkaar gescholden, het gedrag naar de scheidsrechters is goed. In de laatste zes wedstrijden hebben we één ongelukkige gele kaart opgelopen en tot nu toe is er nooit iemand verwijderd van het veld.

In de eerste helft van de competitie treffen we nog de twee ondersten. We zullen dus wel virtueel op ‘één’ blijven staan. Maar Rohda C1 moet punten verliezen en wij moeten tegen de ‘kleintjes’ blijven winnen. Dan hebben we de kans om in een revanche tegen Rohda in het voorjaar alsnog kampioen te worden. De winter zullen we dus heel hard door blijven trainen. Het strand van Noordwijk op gaan zoeken – nog wat leuke dingen doen met Feijenoord en Excelsior zodat we er staan wanneer ‘t moet.

Kortom wij als trainers zijn erg tevreden met het verloop van het lopende seizoen. We zien elke week spelers beter worden op de training en in de wedstrijden. En wij gaan dan ook vol vertrouwen de tweede seizoenshelft tegemoet met als doelstelling het kampioenschap of in ieder geval meedoen tot de laatste speelronde om dit kampioenschap.