Kampioenschap ‘Zwammerdam 4’

Aan het begin van het voetbalseizoen 2016 -2017 kreeg het 4e door dat we werden ingedeeld in de reserve 7e klasse, in plaats van de aangevraagde 8e klasse. We zijn een keer eerder ingedeeld in 7e klasse dat liep toen niet heel goed af, aan de andere kant hadden we een aantal versterkingen “ingekocht” en zo begonnen we vol goede moed aan het nieuwe voetbalseizoen.

Onze tegenstanders dit jaar:

  • Olympia  
  • Rohda 76
  • Sportief
  • WDS
  • Koudekerk
  • Sportlust
  • Be Fair
  • TAVV
  • Kamerik
  • ARC
  • Rijnstreek

Kortom alles lekker in de buurt, dat is een van de belangrijkste voorwaarde voor Zwammerdam 4, voor de rest zien we wel hoe het zou gaan lopen.

  • Voor de winterstop:

We begonnen het seizoen uiteraard met 3 bekerwedstrijden. Na deze 3 bekerwedstrijden zat het bekerseizoen er op en konden we ons helemaal gaan richten op de competitie.

Op zaterdag 17 september begon de competitie met een uitwedstrijd tegen Sportief (uitslag 2-9), al zegt de uitslag lang niet altijd dat het ook zo gemakkelijk ging. In de weken erna werd gelijkgespeeld tegen Koudekerk (1-1) & Olympia (3-3) en gewonnen van Rijnstreek (4-2). Vooral de wedstrijd tegen Rijnstreek was een echte team overwinning, zowel verdedigend (wat was de spits van de tegenstander snel, Rick Verburg herinnerd het zich nu nog, hij bleef maar rennen) als aanvallend stond iedereen zijn mannetje. Een voorbode zoals dit het hele seizoen zou moeten gaan: voor elkaar & met elkaar.

Eind oktober ging het seizoen verder met een uitwedstrijd tegen Be Fair. Ook een lastige wedstrijd, wat gele kaarten over en weer, met uiteindelijk een 1-3 zege door onder andere een “aardige” goal van Wouter Kindt (vanaf een meter of 20 / 25 in de kruising) en een doelpunt van de ideale nummer 12: Micheal “Brabant” van der Palen. Dezelfde speeldag verspeelde ook concurrenten Olympia en Rijnstreek (naar later bleek onze grootste concurrenten) punten door een gelijkspel in hun onderlinge wedstrijd.

Begin november werd een gemakkelijke zege geboekt bij Kamerik 0-5. De uitslag had, naar ik heb begrepen, hoger kunnen uitvallen ware het niet dat de scheidsrechter na 70 minuten geblesseerd raakte waardoor verder spelen niet mogelijk was.

Voor het eerst koploper:

12 november speelde Zwammerdam 4 een thuiswedstrijd tegen WDS. Toen we zo rond 14:25 (gebruikelijk tijdstip) naar het veld liepen voor onze warming up stond de uitslag van de vorige wedstrijd nog vermeld op het score bord (namelijk 11-1). We zeiden tegen elkaar dat dat na 90 minuten voor ons een acceptabele uitslag zou zijn en wat bleek na 90 minuten hadden we precies dezelfde uitslag bereikt! Met onder andere een doelpunt van Huig van Dijk uit een penalty. De uitslag had hoger kunnen uitvallen als onze doelman Chris van Riessen zijn penalty niet over het “vangnet” had geschoten.

De grootste verrassing van de dag kwam echter uit Kamerik, want toen we onze verrichtingen na bespraken in de 3e helft kwam het nieuws dat Kamerik met 4-3 Olympia had verslagen, waardoor Zwammerdam 4 de koppositie overnam van Olympia.

Tot de winterstop:

Tot de winterstop stonden voor ons nog wedstrijden gepland tegen Rohda (uit 0-7 en thuis 5-2), tegen ARC (1-5) en TAVV (4-1). Al deze 4 wedstrijden werden met winst afgesloten waardoor Zwammerdam 4 zich op 17 december officieel winterkampioen mocht noemen.

 

  • Na de winterstop:

Het jaar 2017 begon met een uitwedstrijd tegen Sportlust op 21 januari. Na een moeizame wedstrijd, waarin een achterstand moest worden goed gemaakt, keerde we toch met 3 punten huiswaarts (1-4). Een week later speelde we opnieuw tegen Sportlust en boekte we opnieuw een overwinning (4-0). Olympia verspeelde punten tegen Rohda waardoor wij onze voorsprong op Olympia hadden vergroot.

Een week later speelde we thuis tegen ARC. In de harde uitwedstrijd werd weliswaar een overwinning geboekt, maar verloren we ook Maarten Cavé met een blessure, waardoor we ook thuis heel graag van hun wilde winnen. De wens werd omgezet in resultaat, namelijk een 10-2 zege op ARC (altijd lekker winnen van ARC en bijvoorbeeld Rohda 76).

Na een weekje rust werd de competitie hervat met een uitwedstrijd tegen Koudekerk. Van onderschatting kon geen sprake zijn, aangezien dit in de 1e seizoenshelft 1 van de 2 tegenstanders was waar we punten tegen hebben verspeeld. Ook nu hadden we het erg lastig waarbij hun terugkwamen tot 1-1 en we daarna Niels Lodder mochten bedanken dat we niet achter kwamen. Uiteindelijk boekte we een moeizame 1-4 overwinning met onder andere een ouderwetse scrimmage goal van Matthijs (“Squid”) Regtuijt en een afstandsknal van Rick Verburg (hij was met bal aan de voet over de middenlijn en dacht ik schiet eens een keer). Een andere verrassing was dat Olympia met maar liefst 8-1 onderuit ging bij WDS.

Langzaam begon de “kampioenskoorts” al toe te nemen.

De maand maart:

Begin maart werd duidelijk dat Olympia onze enige echte overgebleven concurrent was. Eerst nog begin maart de wedstrijden tegen Sportief en Kamerik. Tegen Sportief hadden we een lastige middag, het bleef lang doelpuntloos maar toch hadden we het gevoel dat het doelpunt wel zou komen; na een splijtende steekpass van Squid rondde Maarten van Riessen af voor de 1-0. Uiteindelijk werd het een 3-0 zege. Olympia verspeelde weer punten door een 3-3 tegen ARC.

De week erna speelde we tegen Kamerik, ondanks een 0-1 achterstand boekte we uiteindelijk een makkelijke zege: 9-1. Doordat zowel Olympia als Rijnstreek inmiddels zoveel punten hadden gemorst in hun wedstrijden, werd duidelijk dat we bij een overwinning tegen directe concurrent Olympia kampioen zouden worden.

18 maart 2017 de kampioenswedstrijd:

De dag van de wedstrijd tegen Olympia. Er was van alles voorbereid maar eerst moest er nog wel “even” een overwinning geboekt worden anders zou het hele feest niet doorgaan. Her en der was er vooraf bij sommige wel wat gezonde spanning te merken in de kleedkamer, want ja, kampioen worden dat is toch iets moois! Echter deze spanning werd omgezet in de perfecte wedstrijd instelling, namelijk voor elkaar & met elkaar:

Vanaf minuut 1 wist Olympia niet waar ze het zoeken moesten, dit resulteerde al erg snel in de 1-0 door een goal van Maarten van Riessen. Iedereen had zoiets van dit vasthouden en doorgaan dan gaat het een mooie dag worden. De 2-0 werd hierna al snel gemaakt door Teus de Bruin. We gingen vol door en gaven Olympia niet de kans om terug te komen in de wedstrijd, het werd 3-0 na een mooie aanval over links, een assist van Wouter Kindt op Maarten van Riessen; die zag dat de keeper verkeerd opgesteld stond en de bal er “eenvoudig” omheen krulde.

Nog was het niet klaar voor Olympia, de 4-0 was van Jeffrey Koolwijk en de mooiste goal van de dag was de 5-0 van Teus (“Keesie”) de Bruin, na een aanval over links werd de bal terug gelegd op de 16 meter waar Teus zonder twijfel vol tegen aan liep, de keeper hoorde hem waarschijnlijk alleen maar: ruststand 5-0.

In de rust had iedereen toch wel zoiets van dit gaat niet meer fout, dit zorgde voor wat verslapping in de eerste fase na de rust; wat resulteerde in een penalty tegen (5-1) en de 5-2 na een klein “slippertje” van onze keeper Niels. Hierna werd het heft weer in handen genomen en de controle terug gevonden. Uiteindelijk kon de wedstrijd niet op een betere manier afgesloten worden met een doelpunt van Harsha van Ast; met een droge knal (in de stromende regen, ja hij deed mee ondanks het weer) werd de eindstand bepaald op 6-2.

Na het laatste fluitsignaal van onze vaste scheidsrechter Jeroen Luyendijk (bedankt hiervoor) kon het feestje beginnen want Zwammerdam 4 is kampioen van de reserve 7e klasse.

De champagne werd ontkurkt, al ging dat nog lastiger dan vooraf gepland, de kampioensschaal ging de lucht in. De regen hield aan, maar dat mocht de pret niet drukken, op de platte kar gingen we met zijn allen een rondje door het dorp. Vervolgens werd er nog met zijn allen Chinees gegeten en onder het genot van een biertje werd alles nog is na besproken. Conclusie bij iedereen we zijn de terechte kampioen!

Wat mij vooral bijblijft is dat het echt een teamprestatie is geweest, voor elkaar & met elkaar met misschien wel als beste voorbeeld de “onderlinge strijd” om de topscorers titel tussen Maarten van Riessen en Jeffrey Koolwijk; het teambelang stond altijd voorop!

We hebben nog vier wedstrijden op het programma staan waarin we nog een doel hebben en dat is de grens van de 100 doelpunten halen (we hebben er nu 97 gemaakt), maar bovenal gaan we er met zijn allen van genieten.

Het kampioenschap van Zwammerdam 4: een echte teamprestatie! En een tastbare herinnering voor iedereen die erbij was.

 

Luke van den Berg

Aanvoerder Zwammerdam 4

unemployment tax management